m

ОШ „Слободан Секулић“ саграђена је као пета по реду основна школа у Ужицу. Припадамо месној заједници Крчагово.

Норвешких интернираца 18,
31000 Ужице

+381 31 562 981 / +381 31 562 982

Top
Image Alt

Међународни дан борбе против вршњачког насиља

5098467_orig-311x175

Овај важан датум се обележава сваке последње среде у фебруару, ове године 24. фебруара. У нашој школи, обележавамо га активностима током целе недеље, колико због важности  указивања на овај проблем, превенцију и начине решавања, тако и због измењеног начина функционисања школе, услед епидемиолошке ситуације.

Са поносом и задовољством истичемо да током ове школске године, немамо ниједан случај пријављеног насиља. У циљу развијања свести о негативним аспектима појаве насиља, како за појединце, тако и за окружење и друштво у целини, организовали смо велики број активности: радионице, предавања, тематски часови, изложба и остале активности које су у школи тренутно изводљиве.

Циљ нам је да укажемо на значај толеранције, емпатије, поштовања права и различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.

Са обзиром на тренутни начин функционисања школског живота, али и ваншколских активности услед пандемије Ковида-19, сматрамо да су деца посебно погођена у сфери социјалних односа (скраћени часови, рад по групама, настава на даљину, препоручен смањен број социјалних контаката, мањи број организованих ваншколских активности). Сведоци смо појаве да се у свакодневном животу много више користе ИКТ и интернет и да би услед тога могао бити очекиван пораст електронског насиља. О начинима препознавања, превенције и реаговања, можете се детаљно информисати на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, путем линка:

http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/06/Digitalno-nasilje-prevencija-i-reagovanje.pdf