Home

ШКОЛСКЕ АКТИВНОСТИШКОЛСКА 2022/2023. ГОДИНА

**************************************************************

 

**************************************************************

ПРОСЛАВА САВИНДАНА

Извођењем химне Светом Сави, молитвом и резањем славског колача почело је обележавање школске славе. Ученици су извели пригодан програм у оквиру ког су показали своје глумачке способности и подсетили публику на српске обичаје и мудре речи Светога Саве. Потом су уручене награде ученицима, учесницима ликовног и литерарног конкурса.

Нада Цветић, наставница ликовне културе, истакла је да су на конкурс стигла 162 рада (99 радова ученика млађих разреда и 63 рада ученика од 5. до 8. разреда). Жири су чинили врсни познаваоци ликовне уметности и успешни педагози: Маријана Тодоровић, дипломирана сликарка и професорка Уметничке школе у Ужицу, Горан Марковић, дипломирани графичар ликовне уметности, карикатуриста и наставник ликовне културе у Основној школи „Алекса Дејовић“ у Севојну, Марија Жунић, дипломирана сликарка и наставница ликовне културе у Основној школи „Душан Јерковић“ и Уметничкој школи у Ужицу. Чланови жирија најпре су начинили шири, потом ужи избор и на крају су оцењивали само десет радова Евровизијским начином гласања, распоређивањем поена од 1 до 7, а најбољим радовима доделили су по 8, 10 или 12 поена.

У категорији млађих разреда прво место освојила је Ања Негројевић, ученица одељења IV1 (учитељица Мица Митровић), друго место Аделина Николић, ученица II2 (учитељица Јасминка Жунић), треће место Александра Маричић IV1 (учитељица Мица Митровић). Похваљен је рад Павла Ћитића, ученика одељења I1 (учитељица Марија Тошић).

У категорији старијих разреда прво место припало је Анђели Лучић, ученици одељења VII2, друго место освојила је Нађа Трнавац ученица V1, а треће место Маша Градинчевић, ученица одељења V4. Похваљен је рад Јане Доганџић, ученице VIII1.

Литерарни конкурс је дугогодишња пракса школе, истакла је мр Јасна Филиповић, наставница српског језика која је доделила књиге награђеним ученицима. Тема је била „Свети Сава – живот и дело“. Прво место, у категорији млађих разреда, припало је Андреи Мелентијевић, ученици одељења IV3 (учитељица мр Љубица Аничић), друго место Мини Ивановић, ученици истог одељења, док је треће место освојио рад Далибора Спасића, ученика одељења IV2 (учитељ Милош Чолић). У категорији старијих разреда награђен је рад Марте Николић ученице одељења VI1.

Александар Урошевић, директор школе, честитајући награђеним ученицима и њиховим педагозима – наставницима и учитељима, истакао је да нема доброг ученика без доброг учитеља као што је то управо био и Свети Сава. С тим у вези изразио је изузетно задовољство што је ове године Светосавска награда наше школе припала баш учитељици, колегиници која представља узор, образац и модел правог учитеља. Станојла Цветковић, наша Цака, је већину свог радног века провела у нашој школи. Своје знање и љубав уткала је у генерације успешних ученика. „За време свог школовања понела је титулу Ђака генерације. Тиха и предана, посвећена и истрајна, свакога дана нас појавoм и ставовима подсећа колико је часно бити Учитељ“, истакао је Урошевић.

Присутни су се потом послужили житом и славским колачем, а дружење је настављено у Дечјем клубу и холу школе.

**************************************************************

20

Пре изласка сунца, у рано јутро, вероучитељ Слободан Поледица, Александар Жунић и Александар Урошевић исекли су БАДЊАК са жељом и молитвом да нам празник Христовог рођења донесе мир и благостање!

Срећно Бадње јутро и Бадњи дан!

**************************************************************

Дананас су ученици 2. разреда са својим учитељицама Станојлом Цветковић, Јасминком Жунић и Слађана Радибратовић, реализовали приредбу под називом „Наша бајка“.
Велики допринос својим ангажовањем дали су у учитељи Златко Цвијовић – техничка подршка и Милош Чолић – Деда Мраз.
Посећеност приредбе је била изузетна, а аплаузи и коментари након приредбе, говоре о задовољству родитеља и осталих присутних.

Актив учитеља другог разреда

**************************************************************

НОВА ГОДИНА У НАШОЈ ШКОЛИ

Празнични дух је и ове године завладао у нашој Школи. Могућност да се деца изразе, у складу са својим потребама и индивидуалним карактеристикама, у овом периоду, има сасвим нове облике и боје: новогодишње расположење влада, простор и лица свих нас у школи, сијају посебним сјајем. Вредности које стално развијамо и негујемо, као што су хуманост, солидарност и одговорност, рукама деце добијају како препознатљив тако и оригиналан естетски израз. Као да се све што раде сажме у само једну жељу: да нам буде лепше и боље.

**************************************************************

НОВА ГОДИНА КУЦА ПРЕД ВРАТИМА

Поглед на наше прозоре одвешће вас у најлепшу зимску бајку. Своје жеље за лепшу и успешнију Нову годину ученици продуженог боравка са својом учитељиом Иваном Ивановић, су изразили кроз магичне честитке и украсе. Сецкали смо, лепили и месили, а користили смо и рециклирани материјал. Све то смо употпунили звуком виолине нашег другара Јакова Бацетића. Срећна Нова 2023. година.

**************************************************************

Наградни ликовни конкурс у знак сећања на библиотекарку Ратку Вучковић

Ученици продуженог боравка у пратњи учитељице Иване Ивановић, данас су посетили Народну библиотеку Ужице, где је наша ученица похваљена. Сари Ковачевић је уручена „Похвалница“ за запажено учешће на ликовном конкурсу у знак сећања на библиотекарку Ратку Вучковић. Ученици су имали прилике да виде све радове који су учествовали на конкурсу, као и Сарину „Златокосу“.

**************************************************************

НАША ЗОКА

Почетком ове школске године наша драга куварица Зорица Златић отишла је у заслужену пензију.
Недостаје нам, као и мирис њених најлепших пецива и крофни због који смо жељно ишчекивали велики одмор.
Укус њених куваних јела више нас не дочекује у трепезарији.
Уз велику захвалност, њени ученици и остали запослени, желе јој да дуго ужива у пензији.

Теодора Станковић VII4
новинарство

**************************************************************

СТУДИЈСКО ПУТОВАЊЕ ШВАЈЦАРСКА

Реализован Интеркултурални програм размене младих из Србије, Молдавије и Немачке

Под покровитељством Ужичког Центра за права детета и Песталоци фондације за децу осам ученика наше школе је са осталим ученицима из Ужица и Чајетине, укупно четрдесет, учествовало у интеркултуралној размени младих у варошици Трогену у Швајцарској, у ком се налази Дечје село Песталоци. Програм је реализован од 10. до 24. новембра 2022. године.

Дечје село је подигнуто одмах после Другог светског рата, како би се збринула ратна сирочад. Мото оснивача села хуманисте и алтруисте Валтера Роберта Кортија је био, „Направимо свет у коме деца могу да живе“. У самом Дечјем селу се налази музеј у ком се може видети историјат развоја овог села од оснивања са фотографијама, записима и снимцима. И касније, у ово село су смештана деца из држава, не само Европског континента, у којима су ратна дејства учинила да остану без родитеља и старатеља. А сада се у селу налазе избегле породице са децом из Украјине.

Ученици су, као и 6 супервизора, прошли обуке које се односе на идентитет, антидискриминацију, интеркултурно раумевање и комуникацију, тимски рад, снимање радио емисије, сарадња и учешће и израда акционог плана који ће реализовати након повратка у својим школама. Радионице су се реализовале у школи у дечијем селу на неконвенционалан начин у затвореном и отвореном простору са другарима из поменуте две земље. Ученици су такође имали и слободне садржаје, јер у селу постоји фискултурна сала, клуб за младе и спортски терени на отвореном. Ученици су ишли и на излете у Сент Гален, Цирих и Луцерн и видели су многе знаменитости и занимљивости у овим градовима. Посетили су и Рајнине водопаде и били су у Центру науке Технорама (Музеј техничких и научних достигнућа) који се налази у граду Витентуру.

Имали су прилике да виде, науче и схвате шта представља различитост култура и вршњачка блискост, без обзира из које се земље долази. Такође, имали су прилике да живе у једној тзв. комуни јер су ученици били смешетени у опремљене куће који су морали сами да одржавају. Такође, рециклирали су отпад по јасно утврђеним правилима. Стекли су познанства са вршњацима из Ужица и Чајетине, Немачке и Молдавије. Споразумевали су се на енглеском, а ко није био довољно вешт, помагали су му и другари и супервизори преводиоци.

У сваком случају то је за младе али и за супервизоре драгоцено искуство и ширење нових видика и допринос бољем интеркултуралном разумевању, толеранцији и уважавању различитости и повезивању народа.

Наша школа је иначе у пројекту Образовање за права деце учествује од 2019. године. И због короне смо мислили да наши ученици неће ићи у Троген. Ипак, захваљујући Ужичком центру за права детета и Песталоци фондацији, овај се програм ипак реализовао.

У Троген су ишли осмаци који су у претходном периоду реализовали низ активности која су се односила на ширење свести о томе да је потребно да деца живе своја права и то: Јана Доганџић, Вук Радибратовић, Урош Станојевић, Данило Станић, Лана Дрндаревић, Елена Мандић, Уна Сокић и Матија Сокић.

Пратилац ученика и суппервизор, педагог Весна Богосављевић

**************************************************************

ИНТЕРНИ ЧАС УЧЕНИКА

У нашој Школи организован је интерни час ученика школе који похађају и Музичку школу „Војислав Лале Стефановић“. Ово је био први интерни час у циклусу који је планиран за ову школску годину. На овом часу гости су могли да чују виолину, флауту, хармонику, кларинет, гитару, клавир, трубу, и то од етида до комада различите техничке и музичке тежине и захтевности. Овај интерни час организован је уз помоћ наставнце музичке културе Владане Абрамовић. Наредни интерни час планиран је за фебруар 2023. годину.

**************************************************************

Најмлађи полазници наше Школе, предшколци, данас су својим родитељима приредили скромну приредбицу, демонстрирајући само мали део онога што су до сада усвојили. Поносно су показали своја умећа рецитовања, певања и недостатак треме пред свој први јавни наступ. Дружење деце, родитеља, понеке баке и васпитачице се наставило и по завршетку приредбе. Најважније у свему томе је да су деца уживала.

васпитачица
Сузана Зекић

**************************************************************

ПРВЕНСТВО ОСНОВНОХ ШКОЛА У ШАХУ – УЖИЦЕ 2022.

У склопу акције „ШАХ У ШКОЛЕ“ школски клубови: Ужице, Слобода, Слануша и Фошк. организовали су екипно првенство ученика основних школа. На такмичењу који се игра на четири табле (темпо игре 15 минута) по правилима ФИДЕ за убрзани шах, учествовали су ученици наше школе који су постигли одличан резултат. Прво место освојила је екипа у саставу: Никола Ђурић VII1 (капитен екипе), Јанко Констадиновић VII1, Андрија Видић VI2 и Немања Лубурић VIII1. Треће место, уједно и најмлађа екипа на турниру: Давид Виторовић V4 (капитен екипе), Андреј Пауновић V2, Урош Станковић V4 и Вук Турудић V1. Браво за наше ученике на овако великом успеху, као и за њихове тренере Радомира Бошњаковића и Александра Урошевића.

**************************************************************

Наша школа учествује у пројекту „Наставници и ученици за бољи квалитет ваздуха“. Осмисли смо четири пројектне активности, а једна од њих је да унапредимо процес примарне селекције отпада у нашој школи. Ових дана постављамо мале картонске кутије за разврставање папира, пластике и лименки у свакој учионици, које ће, када се напуне празнити редари. У оквиру ове активности смо посетили Регионалну санитарну депонију Дубоко, да видимо како они управљају отпадом и да научимо како овај процес може да се унапреди. Имали смо уводно предавање и презентацију, али смо обишли и цео производни погон са менаџером Тањом Кнежевић. Вратили смо се у школу пуни утисака и идеја како ћемо све научено пренети осталим ученицима и разврставањем отпада дати пример другим школама и нашим суграђанима. Депонију су посетили 16 ученика седмог разреда, добровољаца, који су изабрали Слободну наставну активност Моја животна средина и наставнице Марина Трифуновић, Драгина Арсенијевић и Милева Рогић.

**************************************************************

ЗДРАВА ИСХРАНА – ЗДРАВЉЕ ЗУБА

У нашој школи одржан је низ едукативних предавања о здравој исхрани, значају очувања здравља зуба у превенцији настанка многих обољења (болести). Предавања су одржале медицинске сестре из Патронажне и Стоматолошке службе Здравственог центра Ужице. Ученицима су, кроз занимљиве садржаје, презентације, разговор, приближиле теме и у интеракцији, заједно су дошли до важних закључака.  Препоручен им је и један експеримент. Живо јаје ђаци треба да оставе пар дана у свом омиљеном газираном напитку „Кока-коли“, па да виде шта ће се са тим јајетом десити… О томе треба да известе своје другаре и учитеље.

**************************************************************

ДА СЕ БОЉЕ УПОЗНАМО

У оквиру пројекта Обогаћени једносменски рад учитељице Стана Курћубић и Дана Новаковић одржале су активност „Учионица – играоница“ ученицима првог и другог разреда. Тема је гласила „Да се боље упознамо“.

**************************************************************

КАРАВАН ЗА КЛИМУ

Интерактивна је изложба Караван за климу 3.0 – Мали корак за човека, велики за природу, отворена 25. октобра у Градском културном центру у Ужицу у организацији Француског института у Србији уз подршку Града Ужица. Француски институт у Србији је 2018. године осмислио пројекат Караван за климу у тежњи да, повезујући борбу против климатских промена и заштиту биодиверзитета, подигне свест грађана о значају упознавања и идентификовања заштићених врста на територији Србије. Помажу им Центар за промоцију науке, подржавају и Делегација Европске уније у Србији и Канцеларија Програма Уједињених Нација за развој у Србији. Изложу су посетили и ученици наше школе у пратњи учитеља Иване Ивановић, Златка Цвијовића, наставника Милеве Рогић, Наде Цветић, Милоша Рацића, вероучитеља Слободана Поледице и директора Александра Урошевића.

**************************************************************

Концерт ансамбла „CIRCLE“

Ученици 6. разреда основне школе „Слободан Секулић“ Ужице у пратњи наставнице музичке културе Владане Абрамовић, присуствовали су концерту ансамбла CIRCLE „Да ли је то стварно Бах“ који се одржао 26.10.2022. у Градској кући Ужице. Концерт је из серије концерата Европа у гостима који је настао у јеку пандемије вируса KOVID-19, а као одговор на изазове који су пред музичаре поставила уведена ограничења и правила. Овај концерт је одржан под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Princess Puff, kao и Музичке школе „Војислав Лале Стефановић“ Ужице.

20221026_191343 20221026_201230

20221026_201722

**************************************************************

Пчеле радилице

Као и предходних година и ове године Недеља здраве хране била је посвећена здравој исхрани, и то првенствено развијању свести код деце, о томе шта је здрава храна и колико је она важна за људско здравље. Тим поводом у петак 21.10.2022. године ученици који похађају продужени боравак као и ученици укључени у Обогаћени једносменски рад посетили су домаћинство деде Слоба, искусног пчелара, са циљем да се упознају са једним врло значајним и интересантним занимањем – пчеларством. Сазнали су како се производи мед, имали су непосредан сусрет са живом пчелињом заједницом и видели комплетан пчеларски прибор неопходан за производњу меда. Ученици су били веома радознали и заинтересовани да што више науче из ове области. Научили су да пчеле нису само произвођачи меда, већ је указано и на њихов значај у опрашивању биљака, опстанку биљних врста, екосистема као и опстанак самог човека. Указано је на важност пчеле као и многе друге вредне особине које пчеле поседују а на које бисмо и ми људи требали да се угледамо. Током дружења ученици су постављали занимљива питања везана за пчеларство и добили корисне одговоре. На крају посете били су послужени медом, чајем и домаћим колачима. Важна порука коју смо понели кући је да где год срели пчелу увек ћемо знати колико је драгоцена и зашто је важно да је људи поштују и чувају.

носиоци активности
Ивана Ивановић
Златко Цвијовић

**************************************************************

НЕДЕЉА СПОРТА 2022/2023. ГОДИНЕ

У оквиру Недеља спорт под диригентском палицом наставника физичког и здравственог васпитања Владимира Аничића и Драгана Ивановића одржан је турнир у малом фудбалу (дечаци) и „Између две ватре“ и одбојка (девојчице) за све разреде од петог до осмог разреда. На турниру који се играо по принциму „Свако са сваким“ постигнути су следећи резултати: 

Турнир у малом фудбалу V- разред:

1. V4

2. V1

3. V2

Турнир између две ватреV разред:

1. V1

2. V4

3. V2

 

Турнир у малом фудбалу VI- разред:

1. VI2

2. VI1

3. VI3

Турнир у одбојци VI разред:

1. VI2

2. VI1

3. VI3

Турнир у малом фудбалу VII- разред:

1. VII2

2. VII4

3. VII1

Турнир у одбојци VII разред:

1. VII2

2. VII4

3. VII1

Турнир у малом фудбалу VIII- разред:

1. VIII3

2. VIII2

3. VIII1

Турнир у одбојци VIII разред:

1. VIII2

2. VIII1

3. VIII3

 

 

**************************************************************

ПОСЕТА НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ
5

Ученици четвртог разреда наше школе посетили су Народну библиотеку. Љубазни домаћини повели су ученике у обилазак, најпре Дечјег одељења и објаснили им како чувају књиге, којим редом су сложене, како се они брзо снађу када им корисници траже одређени наслов, писца, песника или неку литературу која је настала у народу… Ученици су присуствовали и радионици која је организована за предшколце. Потом су обишли Научно одељење, упознали се са његовим специфичностима, постављали питања на која су им одговарали вредни чувари књижног блага. Позајмно одељење за одрасле било им је посебно интересантно, јер су га неки посетили први пут, а поједини ђаци су већ били са својим родитељима. „Ви сте већ довољно велики да можете послушати родитеље, баке и деке и доћи по жељене књиге, а за пар година и ви можете постати чланови овог одељења“, рекла им је библиотекарка Бојана. Сви запослени су их позвали да увек сврате у ово царство књиге, показали им места где могу читати или учити нешто за школу, забавити се у оквиру неке од радионица које организују у овој установи, објаснили им како могу постати чланови библиотеке. За њихове другаре, предшколце и прваке, учлањење је бесплатно, а за ученике старијих разреда врло симболично. Ученици су обећали да ће још више читати и тако богатити свој речник.

**************************************************************

Трка „За срећније детињство“

И ђаци наше школе су учествовали и освојили медаље у јубиларној 30. трци “За срећније детињство”. Ова традиционална манифестација, у организацији Црвеног крста и Спортског савеза Ужица, а под покровитељством Града, одржана је у суботу, 8. октобра, на градском стадиону “Радомир Антић”. Међу више од 1400 ученика основних и средњих школа са територије града Ужица, у категорији млађих разреда Михаило Хелета, ученик одељења I(учитељица Дана Новаковић), освојио је 1. место у трци на 250 метара. Вукашин Тејић, ученик одељења III4 (учитељица Софија Срндаћевић) освојио је 3. место у трци на 300 метара. Ученик одељења Јанко Вирић VIII3 (наставник Владимир Аничић). Мото овогодишње трке био је „Имамо циљ-дођи на старт“. Трка “За срећније детињство” иначе има за циљ да побуди младе на бављење спортом, а превасходно је хуманитарног карактера. Приход прикупљен од продаје стартних бројева намењен је ученицима слабијег материјалног статуса. На трци је учествовао до сада рекордан број учесника, а најбољи су освојили признања и медаље. Ова манифестација за 30 година постојањ а изнедрила је бројне атлетске шампионе попут Оливере Јевтић, Снежане Костић, Немање Којића, Марије Папић… Онима који су показали одличне резултате Спортски савез Ужица упутио је позив да се прикључе атлетским клубовима и бесплатно тренирају атлетику.**************************************************************

Слава храма Пресвете Богородице

У присуству свештенства и великог броја верника, на празник Покрова Пресвете Богородице, у Крчагову је прослављена  храмовна слава. Након одслужене Свете Литургије и резања славског колача, уприличен је културно-уметнички програм у коме су учествовали ученици наше школе, хор „Глас“ и КУД „Севојно“. Хор у чијем саставу учествују две наше колегинице учитељица Јасна Жунић и васпитачица Мирјана Познановић, отпевао је Химну Србије. Потом су ученици другог разреда отпевали песму „Ми смо деца неба“. Текст песме говори о правим духовним вредностима које су у љубави према Богу и  нашим ближњима. Јер земаљско је за малена царство, а Небеско увек и до века. Старешина храма о. Иван Деспић изразио је велику благодарност и захвалност Господу нашем Исусу Христу и Његовој и нашој Мајчици Пресветој Богородици на реци благодати која се тог дана излила на све нас.

носила активности
Слободан Поледица

**************************************************************

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Низом активности обележена је Дечја недеља и у ИО Љубање. Деца и учитељице организовали су дружења у оквиру којих су говорили о дечјим правима, обавезама, цртали кредом на бетону, маскирали се, организовали спортска надметања, а све активности, као и њихови другари у матичној школи, финализовали пуштањем балона напуњених хелијумом. Срећни и задовољни, другарство унапређују сваким даном и поручују „Хајде свете, буди дете“, деца од среће расту!

носиоци активности
Невена Мајић
Даница Видић

**************************************************************

„Шта детету треба да расте до неба“ 

У оквиру Дечје недеље, која се ове године обележава под мотом „Шта детету треба да расте до неба?!?“, у Основној школи „Слободан Секулић“ ученици првог разреда упознати су са Конвенцијом дечјих права. Чули су и читали песме из „Буквара дечјих права“, израђивали одељенске паное од шакица под називом „Цвет пријатељства“, осликавали школско двориште, поклањали симболичне поклоне (воћке, бомбоне, чоколадице) „Друг-другу у клупи“.

Ученици другог разреда такође су осликавали школско двориште и својим другарима поклањали од срца ситнице које их чине великим људима! Одељење  2-1 угостило је другаре из вртића  „Лептирић“ и том приликом је одржан заједнички час ликовне културе. На крају занимљивог дружења разменили су продукте рада.

Ђаци трећег и четвртог разреда, осим што су обновили све оно што су до сада научили о дечјим правима и значају обележавања ове недеље, правили су заставице на којима су мотиви у вези са дечјим правима. Заставице су окачене на плафоне у ходницима школе.

Трећаци су још  цртали и писали поруке првацима у срцу и организовали спортски дан- такмичење између одељења у разним спортским играма и вештинама.

Четвртаци су поруке првацима израђивали у облику цвета, а поклонили су им и одељенски пано „И ми смо били прваци“, са исечцима својих свезака или ликовних радова из првог разреда.

Поводом Дана града и Дечје недеље, наши предшколци су учествовали на традиционалном маскенбалу који организује Предшколска установа Ужице. Такође су цртали кредама на бетону, на тему „Деца су украс света“.

Кроз низ одржаних радионица и дружење ученици продуженог боравка другог разреда су закључили да Дечја недеља  значи љубав, здравље, другарство, креативност, игру…

Обележавање ове националне манифестације, које датира још од давне 1934. године,  завршено је заједничким пуштањем балона напуњених хелијумом у дворишту школе.

************************************

ДЕЧЈА НЕДЕЉА У ПРОДУЖЕНОМ БОРАВКУ

Шта детету треба да расте до неба? Кроз радионице и дружење, ученици продуженог боравка другог разреда су се изјаснили да је то љубав, другарство, креативност, витамини, игра…

носилац активности
Ивана Ивановић

************************************

Европски дан језика

Европски дан језика обележава се 26. септембра сваке године. Установљен је од стране Савета Европе како би славио језички диверзититет Европе.
Овом приликом су ученици наше школе промовисали језичка и културолошка богатства Европе. Приредили су приредбу на којој су публици представили занимљивости појединих европских земаља и њихових култура. Деца су певала на српском, енглеском и француском језику. Свирали су класичне композиције истакнутих европских композитора. На паноима су представили дрво европских језика и поздрав на сваком европском језику.

Носиоци активности
Владана Абрамовић
Јелена Чавић
Марина Антонијевић

************************************

2

Борба против трговине људима/децом

Наша школа континуирано предузима активности у циљу обезбеђивања услова за подстицајно одрастање и развој ученика/ца. Од школске 2022/23. године, основне школе су у обавези да у Годишњи план и програм рада, у области заштите од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања, укључе и активности на унапређивању заштите од трговине људима/децом.

Једна од планираних активности у нашој школи, је и успостављање сарадње са неком од организација, које се овом проблематиком баве. Како смо НВО АСТРА препознали као релевантну и веома успешну на пољу борбе против трговине људима, одлучили смо се на успостављање сарадње. Позив на сарадњу је прихваћен у најкраћем року и одговорено је на све наше захтеве и предлоге. Такође, договорена је и даља сарадња, у складу са могућностима потребама школе.

Данас је у нашу школу стигао разноврстан и веома користан материјал, у виду приручника, брошура и рекламног материјала. Материјал је погодан за ученике, наставнике и остале запослене, а користиће се и дистрибуирати у складу са могућностима и потребама, по утврђеном плану.

Сигурни смо да ће ова активност допринети квалитету рада наше школе, посебно у области превенције трговине људима/децом, али и реаговања и пружања подршке особама жртвама трговине људима.

Тим за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања.

*********************************

Активности ученика поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Дана 15. септембра 2022. године у Школи је обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Том приликом ученицима је на часовима прочитан текст ресорног Министарства, након чега су они урадили тематске паное, разговарали о дану када је пробијен Солунски фронт. Месец и по дана српска војска је потискивала непријатеља и ослобађала земљу, и омогућила да се српска застава поново завијори у Београду. Овом приликом ученици су разговарали и о својим прецима који су учествовали у Великом рату.


*********************************

1

Поштовани ученици, професори и запослени,

Данас Република Србија и Република Српска обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе, дан када је 15.9.1918. пробијен Солунски фронт.

То је велики дан за Србију, Републику Српску и целокупан српски народ, јер нема виших и важнијих вредности од јединства и слободе нашег народа.

Краљ Петар Први Карађорђевић уручио је јуна и новембра 1911. Године 51 пуковску заставу својој војсци. Ниједна од тих застава није заробљена, што је преседан модерног ратовања. Јунаци којима је поверен задатак да се старају о тим заставама, прошли су све битке балканских и Првог светског рата, да би баш на анашњи дан 1918. године,  јуришајући управо испод тих барјака, кренули у пробој Солунског фронта. Слава нашим великим, српским јунацима!

То је празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују вредности на којим се темељи хумано друштво, култура, језик, традиција, вера. То је култура коју смо стварали, то је вера без мржње, то је наше биће, то нас чини и одређује достојним народом.

Као што се поносимо својим прецима, тако би требало да учинимо све да се наши потомци сутра поносе нама. Да их учимо како се за слободу и у слободи живи, да их научимо како се памти, како се заслужује достојанство и како се поштује наша Србија.

Нека живи српско јесдинство, наша слобода и наша црвено-плаво-бела тробојка!

Нека живи српски народ где год живео!

Живела Србија!

Проф Др Дарија Кисић Тепавчевић,

Министарка рада, запошљавања, борачка и социјална питања

**********************************

Дана 1. септембра 2022. године, ученици IV разреда, са својим учитељима припремили су пригодан програм добродошлице за будуће предшколце и прваке наше школе.

ЗДРАВИЦА ЂАКУ  ПРВАКУ

Добро дошао ђаче прваче,
у ново школско царство.
У њему влада учење и другарство! 

Дижем ову чашу
за све маме,
које су родиле
и одгојиле ђаке,
за нежне баке,
веселе деке,
поносне тате
и мале секе.

Део наше школе сада сте,
Добро дошли!
За осам година из ње
У нове висине већ сте пошли.
Све што учили,
Добро научили,
Све што радили,
Од успеха се сладили.
Успех до успеха низали.
Сваки домаћи
да урадите стизали.
Читање савладали лако,
математику исто тако.
Играли се даље до миле воље,
па шта ћеш боље?!
Сви се с тобом
поносили ђаче.
Здрав и жив био.
Сто година живео! 

Живели! 

Здравицом ђаку прваку и пригодном представом, коју су, у знак добродошлице, предшколцима и првачићима извели ученици садашњег четвртог разреда, дочекана је нова генерација ученика. Све најлепше у ђачком животу пожелео им је директор школе Александар Урошевић, а потом и члан Градског већа Ужица задужен за област праћења рада и функционисања месних заједница Владимир Синђелић.

У, чини се, никада пунијем холу школе, и родитељи и малишани певали су и играли уз познате дечје песме. Јунаци бајки кренули су у школу да уче читање и писање. Њихове догодовштине насмејале су новопридошле другаре. Као и ликови из познатих бајки „Црвенкапа“, „Снежана и седам патуљака“, „Трнова ружица“ и других, најмлађи су се на крају ухватили за ручице и похитали право код своје учитељице. Око стотину малишана распоређено је у две групе припремног предшколског програма код васпитачица Мирјане Познановић и Сузане Зекић. Првачићи су распоређени у три одељења које воде учитељице Марија Тошић, Дана Новаковић и Стана Курћубић. Нови ђаци уписани су и у ИО Љубање, а њих је дочекала учитељица Невена Мајић.

Задовољна, насмејана лица, по која сузица „тугица“, али и радосница, обележили су овај свечани дан и празник за сваког запосленог у Основној школи „Слободан Секулић“ или, ако је неком драже, Петој основној!

  Милош Чолић, мастер учитељШКОЛСКА 2021/2022. ГОДИНА

**************************************************************

,,Брзином до звезда“

Ученици 3. и 4. разреда наше школе су учествовали на такмичењу ,,Брзином до звезда“ у организацији Српског атлетског савеза и Спортског савеза Ужице. На такмичењу су учествовали: Нађа Брајковић, Мина Ивановић, Петра Селаковић, Душица Пантелић, Страхиња Марић, Огњен Драшкић, Вук Пушица (трећи разред), Вања Друловић, Анђа Брајковић, Јана Марјановић, Ива Чоловић, Даница Селаковић, Лазар Николић, Немања Мирчић, Бошко Јовичићи, Јанко Мелентијевић (четврти разред). Ученици су својим учешћем показали да су свесни значаја бављења физичком активношћу за здравље, развој и попуаризација атлетике међу основцима, што је и био циљ такмичења.

пратиoци ученика:
Дана Новаковић
мр Љубица Аничић

**************************************************************

„У СУСРЕТ ВАСКРСУ“

Васкрс је најрадоснији и најлепши хришћански празник. Ученици првог разреда продуженог боравка су учествовали у радионици „У сусрет Васкрсу“.Они су показали своју креативност и умеће тако што су правили пано и украсе за учионицу са мотивима Васкрса, уз традиционално фарбање јаја. Поред путовања кроз наше народно наслеђе деца су имала сјајно дружење у оквиру ког су размењивала идеје и делила радост наступајућег празника.

носици активности
Ивана Ивановић
Златко Цвијовић

**************************************************************

81. годишњица одбране Ужица у априлском рату

Наши ученици 6-их и 8-их разреда у оквиру Слободне наставне активности (СНА) – Цртање, сликање и вајање, посетили су Народни музеј, на годишњицу прве одбране Ужица од стране Југословенске војске и грађана током Априлског рата ’41.

Обишли смо Легат сликара Михаила Миловановица, поставку „Ужичка република и простор некадасње фабрике муниције“. Кроз Музеј нас је водио некадасњи ученик Немања Обрадовић, историчар и кустос.

Ученици су на крају били задовољни виђеним и наученим, а похваљени за добро понашање и активно учешће.

**************************************************************

КАДА ПРОЛЕЋЕ ДОЂЕ, СВЕ НА БОЉЕ ПОЂЕ

Ученици продуженог боравка првог разреда су на тему „Кад пролеће дође, све на боље пође“ певали, играли, цртали и писали песме. Декорисали су радни простор у топлим бојама пролећа. Неки су стиховима показали да је пролеће пробудило песника у њима, а неки су магичним прстима сликали за њих најлепше годишње доба. Опијени пролећем певали су пролећне песме, а пред крај часа играли су и пролећно коло.

Носиоци активности
Ивана Ивановић
Златко Цвијовић


************************************************************** 

ФРАНКОФОНИЈА 2022.

Ученици наше школе су традиционално током месеца марта обележавали у школи Дане франкофоније. Наставница француског језика Марина Антонијевић и наставница музичке културе Владана Абрамовић су се потрудиле да дочарају културу Француске и лепоте Француског језика. Круна франкофоних активности било је извођење кратког програма ученика на школској позорници, у холу школе. Највеће симпатије добили су дечаци који су представљали најпознатије личности у Француској, али девојчице из V1, Јана и Оливера, наше виолинисткиње, добиле су највећи аплауз. Не можемо изоставити ни Димитрија, Огњена, Кристину и Јовану који су нас упознали са занимљивостима о географском положају Француске, њеној богатој историји и, наравно, француском језику. Наша чувена певачка група је забавила публику познатим песмама „Est-ce que tu m’aimes” и „ On écrit sur les murs”. Присутни су уживали у мелодијама и стиховима француског језика. Ученици петог и осмог разреда израдили су мноштво паноа везаних за француску уметност, књижевност,  кулинарство и језик. Француски је званични језик у многим земљама укључујући: Швајцарску, Канаду, Обалу Слоноваче, Луксембург, Монако, Конго и Нигерију. У Енглеској је француски био званични језик преко 300 година. Он је други језик у свету што се тиче учења у школама (после енглеског).

**************************************************************

„ПОМОЗИМО ПРИРОДИ КОЛИКО И ОНА ПОМАЖЕ НАМА“

Ученици наше школе су посетили Научни клуб РЦУ и учествовали у радионици у оквиру пројекта „Помозимо природи колико и она помаже нама“ који реализује Научни клуб РЦУ у сарадањи са Центром за промоцију науке.
Пројекат је замишљен да се ученици упознају са појмовима као што су киселе кише, глобално загревање, радиоактивност у нашој околини и друге теме везане за екологију и физику.
У другом делу радионица гледали су како се изводе занимљиви огледи, а затим су у групама осмислили решења да се смањи загађивање животне средине. Били су веома креативни на радионицама и осмислили су невероватно успешне справеи машине које би могле бити стварност. Пратилац ученика је била наставница биологије Милева Рогић.
Аутори пројекта су Милена Живковић, студент докторских студија физике, Невена Пауновић, студент екологије и  Светлана Матић, професор хемије.

 **************************************************************

СВЕТСКИ ДАН ВОДА 2022
значај подземних вода све већи

Обележавању 22. марта, Светског дана вода, придружили су се и ученици трећег разреда наше школе. Организован је тематски дан под називом „Кап по кап-слап“, који се ослањао на овогодишњи мото „Учинити невидљиво видљивим“, са посебним акцентом на важност подземних вода, које чине скоро 99 процената течне слатке воде на планети. Деца много науче кроз игру, тимски и истраживачки рад. Уживали су и увек се радују оваквом виду наставе.

**************************************************************

5

НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ

Књига је највећи извор информација, знања и идеја. Књигама се преносе поруке кроз простор и време, а оне највредније повезују велики број генерација широм света. Поводом Националног дана књиге, 28. фебруара, на иницијативу Друштва школских библиотекара Србије, и у Основној школи „Слободан Секулић“, овај значајан датум обележен је акцијом “Гласно читам”. Наставници, учитељи и ученици у сарадњи са школском библиотекарком Светланом Прљевић Миљковић отворили су читалачко дружење симболично у 5 до 12. На тај начин су у школи указали да је крајње време да се окренемо неговању књиге и културе уопште.

Светлана Прљевић Миљковић

**************************************************************

ЗАСАДИ ДРВО

У оквиру пројекта „Засади дрво“ ученици првог разреда наше школе засадили су садницу Белог бора. Спроведена активност је првенствено намењена за подизање свести, информисаности и образовања ученика о значају очувања животне средине, садњи садница и начину како да брину о природи.

Цвијовић Златко
носиоци активности
Десимир Поповић

**************************************************************

ДАН РОЗЕ МАЈИЦА

Данас је Међународни дан борбе против вршњачког насиља, познат као Дан розе мајица, који се обележава сваке последње среде у фебруару. У нашој школи, током целе недеље, низом активности, указује се на значај препознавања, реаговања и првенствено превенције појаве свих врста насиља. Кроз тематске дискусије и радионице, ученице/и и сви запослени, поводом овог важног датума, развијају атмосферу другарства, толеранције, подршке и ненасилног решавања конфликата. Између осталог, наша школа је окићена розе мајицама, на којима су ученици/е исписивали поруке пријатељства и своје идеје како да се насиље спречи.

носилац активности
психолог школе
Драгина Митровић

 **************************************************************

“ПАЖЉИВКОВА СМОТРА”

Савет за безбедност саобраћаја града Ужица, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, организовао је у свим основним школама прву активност из пројекта “Пажљивкова смотра”, тестирање ученика на тему безбедног понашања у саобраћају. Тестове су радили ученици првог и другог разреда у основним школама на територији града, а у нашој школи и предшколци. “Саобраћајно образовање и васпитање је јако битан елемент формирања исправних ставова и безбедног понашања код деце у саобраћају. Едукације ученика предшколског узраста, ученика првог и другог разреда основних школа, као групације најосетљивијих учесника у саобраћају кроз активности које се спроводе је изузетно битна, јер  кроз активан рад унапређују се њихова размишљања о саобраћају и повећава опрез”. Тестирање је реализовано у свим ужичким основним школама, а наредни корак реализације пројекта “Пажљивкова смотра 2022” јесте Општинска смотра у којој ће се на локалном нивоу такмичити предшколске установе и основне школе, како би се изабрале образовне установе које ће даље учествовати на Регионалној и Републичкој смотри. Ово је била и прилика да се са директорима основних школа у граду разговара и о даљим мерама које Савет за безбедност саобраћаја и Град могу предузети у непосредној близини школа, попут постављања видео надзора или саобраћајне сгнализације, а све са циљем да се на највиши ниво подигне безбедност деце, као учесника у саобраћају


 **************************************************************

САВИНДАН

Сваке године 27. јануар је дан када се сећамо Светог Саве, првог српског просветитеља и архиепископа. Имајући у виду епидемиолошку ситуацију, славу смо обележили у присуству свештеника и уском кругу ученика и запослених. Изведен је пригодан програм, а ученицима који су победили на литерарном конкурсу, уручене су награде.

Права места у категорији од петог до осмог разреда, освојили су: Ема Лапчевић 51, Тамара Миловановић 51, Стефан Ивановић 61 и Огњен Веселиновић 81.

Још једном честитамо награђенима, а свим ученицима и запосленима честитамо школску славу.

**************************************************************

У СУСРЕТ НОВОЈ ГОДИНИ

У сусрет Новој 2022. години ученици одељења 84, 82 и 81, који похађају часове домацинства, израдили су светлеће Божићно село и пахуљице и инсталирали их око математичке јелке коју су израдили ученици са наставницама математике. Необична и лепа корелација која развија естетску компетенцију уз осмех на лицу (christmas_tree).

носилац активности
наставница домаћинства Ивана Поњавић

3 1 2

**************************************************************

ДОБРОДОШЛИ ЧЕТВРТАЦИ

У склопу упознавања ученика 4. разреда са наставницима предметне наставе, наставници физичког и здравственог васпитања Владимир Аничић и Драган Ивановић упознали су се са четвртацима кроз савладавање атлетско- гимнастичког полигона.

**************************************************************

ПИШЕШ КАО НОГАМА

Сјајна забава, креативна моторика, добра музика и пуно смеха. Ученици првог разреда у продуженом боравку реализовали су са својим учитељима активност под називом „Ногопис“ где су имали задатак да цртају ногама на слободну тему као и да научена слова и бројеве пишу наопако. Следећи пут када детету кажете да пише као ногама, сетите се ових радова.

Носилац активности
Десимир Поповић
Златко Цвијовић

**************************************************************

Пажња! О слајму је реч!

У оквиру обогаћеног једносменог рада, са ученици првог разреда организована је радионица посвећену слајму. Ученици са својим наставником били су у прилици да сами направе слајм.
Лудозабавна хемија, гомила питања и сазнања, хемијски процеси у слајму, састојци за “љигавца” и меееееешааааај!

Кад правимо СЛАЈМ, онда то радимо овако:
* уживамо
* играмо се
* експериментишемо
* помажемо се и саветујемо
* пацкамо се
* правимо креативни неред
* ширимо добро расположење

   Што да не?

Носилац активности
Златко Цвијовић

**************************************************************

НЕДЕЉА СПОРТА

У оквиру Недеља спорт под диригентском палицом наставника физичког и здравственог васпитања Владимира Аничића и Драгана Ивановића одржан је турнир у малом фудбалу (дечаци), „Између две ватре“ и одбојка (девојчице) за све разреде од петог до осмог разреда. На турниру који се играо по принциму „Свако са сваким“ постигнути су следећи резултати:

-мали фудбал (дечаци) пети разред: 1.место: V2, 2.место: V1, 3.место: V3.
-“Између две ватре“ (девојчице) пети разред: 1.место: V1, 2.место: V3, 3.место: V2.

-мали фудбал (дечаци) шести разред: 1.место: VI1, 2.место: VI4, 3.место: VI2.
-“Између две ватре“ (девојчице) шести разред: 1.место: VI2, 2.место: VI4, 3.место: VI1.

-мали фудбал (дечаци) седми разред: 1.место: VII3, 2.место: VII1, 3.место: VII2.
-одбојка (девојчице) седми разред: 1.место: VII2, 2.место: VII1, 3.место: VII3.

-мали фудбал (дечаци) осми разред: 1.место: VIII2, 2.место: VIII1, 3.место: VIII4.
-одбојка (девојчице) осми разред: 1.место: VIII1, 2.место: VIII2, 3.место: VIII4.

**************************************************************

Вршњачко насиље, превенција репродуктивно здравље и останак младих у Србији

У сарадњи са Канцеларијом за младе и Министарством за бригу о породици и демографији, наставници Основне школе „Слободан Секулић“ у септембру и октобру 2021. године одржали су десет радионица на тему:
Бебедност на интернету, насиље и репродуктивно здравље младих.
Десет радионица реализовале су наставница српског језика Љиљана Доганџић и наставница биологије Милева Рогић у одељењима шестог, седмог и осмог разреда.Ученици су уживали у раду, јер су поменуте теме обрађене у сладу са планираним наставним јединицама у том периоду. Тако је извршена корелација наученог са оним што нас окружује свакодневно – а то су све присутнији проблеми насиља.
Часови су снимљени, направљене су фотографије, а закључци су забележени и у ученичке свеске.Оно што се намеће као закључак јесте да су ученици освешћени и да тачно знају коме се све могу обратити у случају било ког вида насиља.
Изразили су задовољство што су имали прилику да јавно говоре и изнесу своја или туђа искуства у вези са обрађеним темама. Сматрају да је важно стално причати о безбедности на интернету, насиљу и репродуктивном здрављу младих и да је то најбољи начин да се спречи злоупотреба и насиље над њима.
Захваљујемо се Канцеларији за младе што нам је указано поверење да се ове радионице спроведу у нашој школи. Надамо се да ћемо и даље сарађивати на оваквим пројектима.

реализатори
Љиљана Доганџић
Милева Рогић

**************************************************************

ТРКА ЗА СРЕЋНИЈЕ ДЕТИЊСТВО

„ИМАМО ЦИЉ – ДОЂИ НА СТАРТ“ мото је хуманитарне и спортско рекреативне трке „За срећније детињство“ која је одржана 24.10.2021. године на Градском стадиону „Радомир Антић“. Црвени крст Ужице у оквиру Дана града организовао 29. трку са својим партнерима Спортским савезом, атлетским клубом „Младост“, Јавним предузећем Велики парк, основним и средњим школама града Ужица. Трка за срећније детињство  је најмасовнија и највише прихваћена рекреативно хуманитарна активност националног друштва Црвеног крста Србије.
Укупно је одржано 24 трке, а учешће је узело око 100 такмичара, међу којима су били и ученици наше школе. Поред свих учесника посебно похваљујемо: Михајла Хелету, Машу Вучићевић, Вукашина Тејића и Јану Марјановић.

предшколци
1. место на 100m за мушкарце-Михајлo Хелета (васпитачица Мирјана Познановић);
први разред
2. место на 250m за девојчице Маша Вучићевић I3  (учитљица Станојла Цветковић)
други разред
3. место на 250m за дечаке Вукашин Тејић II4  (учитељица Софија Срндаћевић)
четврти разред
3. место на 300m за девојчице Јана Марјановић IV1 (учитељица Марија Тошић)

Честитке свим учесницима трке.

ПЛАСМАН УЧЕНИКА ТРКЕ 2021_
УКУПАН ПЛАСМАН ЗА ПЕХАР 2021

**************************************************************

 „ПРЕДВИДИ – ПОКРЕНИ – ПРИКАЖИ“

Прва у низу радионица у оквиру пројекта „Предвиди-покрени-прикажи“ који је подржан од стране ЦПН-а намењеног промоцији и популаризацији науке, подизању научне писмености ученика одржана је 19.10.2021. године у нашој школи. Основна идеја пројекта односи се на обучавање ученика за решавање атрактивних математичких задатака и извођење физичких експеримента уз јавни наступ пред вршњацима. На овим радионицама биће приказано по неколико математичких трикова и откривене математичке тајне које стоје иза њих.

Аутори пројекта
др Јелена Радовановић, наставник физике
Александра Весовић, наставник математике
Владан Младеновић, наставник физике

„ШКОЛСКА ЕКО БАШТА“- 1. активност

Наша школа је једна од ретких која има ђачку кухињу у којој се припремају оброци свакодневно. Самим тим, ствара се велика количина органског отпада. Пошто је мисија наше школе очување животне средине и одрживи развој, отпочели смо пре неколико година процес компостирања у школском дворишту.

Пројекат „Школска еко-башта“ подразумева и компостирање, па је наша прва активност била да одвојимо формирани компост из старог компостера и осмислимо где ћемо га употребити. Мали део смо одвојили да обогатимо минералима један кутак у школском дворишту и у њега посадимо семе кестена. Остатак – већи део, ћемо спаковати у џакове и сачувати за наредне активности – размножавање и гајење собног и лековитог биља.

У овој активности су учествовали ученици V1.

координатор активности
Милева Рогић

**************************************************************

Каравана дигиталних вештина

Ученици наше школе у пратњи наставнице информатике Марије Леканић и директора школе Александра Урошевића, били су гости „Каравана дигиталних вештина” који је посетио наш град. На занимљивом дружењу упознати смо са правилима безбедног интернета, предностима и недостацима коришћења интернета, као и са опасностима које „вребају” на интернету. Шта смо научили ученици су показали на квизу, а најуспешнији су добили награде.

наставница информатике
Марија Леканић

**************************************************************

 

100 година од ослобођења Ужица у Првом светском рату

Поводом Дана града, у холу наше школе постављена је изложба под називом „100 година од ослобођења Ужица у Првом светском рату“, у организацији Историјског архива Ужица. Аутори изложбе су Милош Познановић, Зоран Жеравчић и др Александар В. Савић. Ђаци и остали посетиоци су могли да виде аутентичне фотографије и документа који сведоче о догађајима из тог времена.

наставници историје
Александра Куљанин
Милош Рацић

**************************************************************

ЧАС ВЕРОНАУКЕ У ХРАМУ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

На празник Покрова Пресвете Богородице, ученици првог разреда су посетили Цркву који се налази у непосредној близини наше школе. Присуствовали су слави храма и свима су били драги гости.

Научили смо, да је на овај дан св. Андреј имао јасно виђење Мајке Божиј како се моли и штити људе од сваке немоћи. Пресвета Богородица, како тада тако и данас, покрива својим омофором и непрестано брине о свим чедима Цркве.

На Светој Литургији ученици су се помолили за своје најдраже, да им Господ Исус Христос, молитвама Пресвете Богородице, подари здравље, мир, радост и да их заштити од  свакога зла.

Овај дан је био посебна радост деци, зато што су присуствовали овако великом догађају. Веселог срца ученици су изашли из храма и добијену благодат пренели нашој школи, другарима и породици.

Јер Царство небеско је у срцу где царује мир, љубав, слога и заједница у Духу Светоме.

Вероучитељ
Слободан Поледица

**************************************************************
ОБУКА УЧЕНИКА О ПРАВИМА ДЕЦЕ

У оквиру обележавања Дечје недеље у нашој школи је 8. октобра одржана обука за 20 ученика 6. и 7. разреда о правима деце. Обука је део пројекта Образовање за права детета, у ком наша школа учествује већ четврту годину. Учесницима обуке се обратио директор Александар Урошевић, пожелевши им успешан рад. Обуку су спровеле педагошкиња Весна Богосављевић и психолошкиња Драгина Митровић.

Пројекат „Образовање за права детета“ реализује Ужички центар за права детета у сарадњи са организацијама цивилног друштва и основним школама у Србији, уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

координаторка пројекта
Весна Богосављевић

**************************************************************

МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИХ

1

Први октобар обелезавамо као међународни дан старих особа. Убрзо ће свет имати све више и више старих особа. Због тога је 1990. године Генерална скупстина Уједињених нација 1. октобар прогласила за међународни дан старих. Разлог овог покрета је то што је потребно нагласити важност осигурања подршке и помоћи, а ако је потребно и смештаја за особе трећег доба (65 и више година ако им је потребна). Због тога се овај празинк сваке године обележава у већини држава. Потребно је посветити још више пажње овом празнику јер је битан за наше друштво и традицију, али и за целокупно човечанство. Посебно ми млади треба да гајимо свест о поштовању и уважавању старих. Ова слика је пано који смо колективно направили на часу који смо имали 1. октобра у одељењу VIII1. Тако смо и симболично дали свој допринос подсећању да су права старих једнако важна као сва друга права. Не заборавимо да ћемо сви једног дана бити и ми сатре особе.

новинар-блогер
Лазар Зорзић VIII1

**************************************************************

У оквиру Дечије недеље организовано спортско такмичење за ученике првог разреда који су укључени у продужени боравак и активности у оквиру обогаћеог једносменског рада „Подршка у учењу“, под називом „Полигон препрека“. Сам улазак у салу за физичко измамио је дечије осмехе, а загревање су започели сами нестрпљивим трчкарањем у ишчекивању почетка радионице. Након занимљивог загревања (трчање, ходање, пузање на различите начине и др.) подсетили смо се вежби обликовања и научили да радимо нове вежбе уз одређени ритам. Поред тога научили смо шта све могу да буду препреке, како да их успешно савладамо, како да притом будемо безбедни, како да помогнемо једни другима и уз то да не одустајемо лако. Такође, искористили смо прилику да се забавимо кроз занимљива такмичења на мањим полигонима.

Спортску радионицу водили су учитељи
Десимир Поповић и Златко Цвијовић.

**************************************************************

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Дечју недељу, од 4. до 10. октобра, обележиле су су следеће активности ученика (у складу са актуелним епидемиолошким мерама):

1. Одељенска размена и поклањање књига уз препоруке за читање;

2. Ликовни радови на тему слогана Дечје недеље ,, Дете је дете да га волите и разумете“.

координатор
Стана Курћубић

3

**************************************************************
15


Бициклијада

Спортом у боље здравље

Поводом Европске недеље мобилности, у суботу 25.09.2021. године одржана је бициклијада од градске плаже до Стапарске бање. На позив одазвали су се многи ђаци наше школе као и чланови бициклистичког клуба ,,Ера“ из Ужица.

Деца из наше школе годинама су најбројнија на бициклијадама. Ове године било је око 60-ак ученика који су учествовали у самој акцији.

Промоција ове активности је подизање свести за здрав начин живота и сама жеља за самим тим.

Деца сама по себи воле излете уз друштво али то је велика одговорност за наставнике и родитеље. Презадовољни новим искуством са задовољством препричавају тај догађај.

Наш град због места где се налази има мале могућности за вожњу бицикле.

Захвални смо организаторима акције!

Текст написали НОВИНАРИ БЛОГЕРИ
Милена Пејић
Теодора Станковић
Лазар Церовић
Урош Јовановић

**************************************************************

Европски дан језика 2021. године

3                             2

Европски дан језика је иницијатива чији је циљ промовисање учења језика коју је покренуо Савет  Европе 2001. године. Од тада се овај дан обележава широм Европе 26. септембра сваке године.

Ове године иницијатива слави свој 20. рођендан.

Наставници и ученици наше школе прославили су овај дан разноврсним језичким играма и активностима.

носилац активности
Марина Антонијевић

Бициклистичка вожња од Градске плаже до Стапарске бање

Бициклистичка вожња од Градске плаже до Стапарске бање још једна је од активности коју је град Ужице организовао у оквиру Европске недеље мобилности. У сарадњи са Бициклистичким клубом “Ера”, Комуналном и Саобраћајном полицијом и волонтерима Црвеног крста, а уз поклоне који су обезбедили град и Агенција за безбедност саобраћаја вожња је протекла у најбољем реду на задовољство великог броја деце која су учествовала.

Наша школа је узела учешће у овој активности са преко 50 пријављених учесника. Поред ученика, наставника физичког васпитања Владимира Аничића и Драгана Ивановића, наставнице музичке културе Владане Абрамовић, активност су подржали многи родитељи наших ученика.

активност водили
Владимир Аничић
драган Ивановић

**************************************************************

На последњој седници Наставничког већа усвојена је одлука да наша школа, заједно са још 4 школе из Србије учествује у реализацији школског пројекта „ШКОЛСКА ЕКО БАШТА 2021. – 2024.“ Име пројекта Дечји врт „Еко-Љуб“ као и начин реализације договорен је 17.09.2021. године на радном састанку одржаном у Тополи. Пројекат ће школе реализовати уз помоћ фирме ,,Domis team“ и фондације „Корени“. Циљ је да се укључи што више ученика од 5. до 8. разреда и да се кроз низ занимљивих активности у оквиру више наставних предмета изгради еколоска свест код ученика, да  науче да селектују биоразградиви отпад, компостирају и гаје биљке у школским условима. Гајене биљке даље се могу користити на различите начине са циљем развоја предузетничког духа код ученика.

реализатор
Ивана Поњавић

6

1

ШКОЛСКА 2020/2021. ГОДИНА

**************************************************************

Ученици ИО Љубање, су, у оквиру слободних активности, брали зрело воће у постојећем воћњаку, који броји преко 380 садница јабуке, крушке и шљиве. Како кажу, уживају у слатким плодовима свога рада, као и оних генерација које су пре њих садиле то воће. Приликом брања пазили су да не ломе или не оштете гране како би плодове дочекали и следеће године. Пуне корпе слатких јабука донели су у школу и сада имају здраву ужину.

Подсећамо, и сами су, у дворишту школе, у сусрет 5. јуну, Светском дану заштите животне средине, који се ове године обележава под мотом „Помири се са природом и помози јој да се обнови“, посадили руже (беле и црвене), а воћњаку додали нове засаде јабуке, крушке, трешње и вишње. Овогодишња кампања заштите животне средине је са циљем да нам свима пробуди свест о томе да је декада 2021-2030. крајњи рок да ублажимо, још боље зауставимо, неповратно разрушавање планете на којој живимо!

реализатор активности
Милош Чолић

 


ШКОЛСКА 2020/2021. ГОДИНА

**************************************************************

МАЛИ МАТУРАНТИ “ПЕТЕ” НА ТРАДИЦИОНАЛНОМ ПРИЈЕМУ

   На традиционалном пријему за носиоце Вукове диплома, ђаке генерације и награђене на републичким такмичењима међу 80 основаца и 27 средњошколаца, који су добили признање Града Ужица, били су и дипломци наше школе. Носиоци Вукове дипломе у школској 2020/2021. години су: у одељењу VIII-1 Татјана Марковић и Теодора Томашевић; у VIII-2 Лука Голубовић, Нађа Ковачевић и Дуња Павловић, а у одељењу VIII-3 Маја Вучићевић, Ена Рамић, Сара Милошевић, Сања Тодорић, Марта Лазић, Катарина Лазић и Тијана Вуковић. Ђак генерације је Лука Голубовић (VIII-2). Свечаности, која је организована у башти Градског културног центра у Ужицу присуствовали су Александар Урошевић, директор Школе и Мирјана Митровић, разредни старешина ђака генерације и Вуковаца, наставница математике. Уз поруку да следе своје снове, обиђу свет, али да промишљају да се једног дана врате и своје знање и искуство ставе у функцију краја из кога су потекли, градоначелница Јелена Раковић Радивојевић уручила је награђеним ученицима пригодне поклоне, нагласивши да су Граду потребни њихова подршка и знање у будућности.

прилог припремио
Милош Чолић

**************************************************************

Светски дан добровољних давалаца крви

Поводом 14. јуна Светског дана добровољних давалаца крви у Свечаној сали Градске куће уприличен је традиционални пријем за добровољне даваоце крви из нашег града. Њима су уручени поклони Црвеног крста Ужице, а пријему су ове године присуствовали и ученици који су освојили прва три места на ликовном и литерарном конкурсу ” Крв живот значи”. 
Светски дан добровољних давалаца крви, свим даваоцима честитала је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић. Пригодне поклоне Црвени крст Ужице обезбедио је и за ученике који су освојили неко од прва три места на литерарном и ликовном конкурсу ” Крв живот значи”. У категорији од првог до четвртог разреда награђени су ликовни радови Невене Миловановић из ОШ “Миодраг Миловановић Луне”, Иве Грбић из “Прве основне школе” и Алексе Давидовића ученика “Прве основне школе”. У категорији од петог до осмог разреда прво место освојила је Дуња Павловић из ОШ “Слободан Секулић”, друго Лена Ковачевић из ОШ “Нада Матић”, а треће Милица Недовић из ОШ “Слободан Секулић”.
Најбољи литерарни рад написао је Лазар Новаковић из “Прве основне школе”, друга је Неда Милосављевић из ОШ “Стари Град”, а трећа Магдалена Бабић из ОШ “Миодраг Миловановић Луне”. На овогодишњем пријему присуствовали су и представници наше школе наставница ликовне културе Нада Цветић и директор школе Александар Урошевић.

**************************************************************

ОЛИМПИЈСКА СТАЗА

Олимпијска стаза“, назив је пројекта који je у Ужицу, реализоваo Олимпијски комитет Србије и новосадска компанија ДДОР осигурање, уз подршку локалне самоуправе. Циљ манифестације је да се, кроз едукацију деце, родитеља и свих грађана, промовишу олимпијске идеје и вредности, као и физичка активност. Учесници су имали прилику да науче више о историји Олимпијских игара, успесима наших олимпијаца и да се, кроз промоцију физичке активности, укључе у подршку нашим олимпијцима на путу ка Токију. Неке од активности су Квиз знања-Виртуелни олимпијски музеј Стокхолм 1912., Полигон спретности Пекинг 2008., Игра меморије – Лондон 2012., Традиционалне игре-Рио де Жанеиро 2016. и Квиз знања ДДОР-Токио 2020. Овако лепу нанифестаију подржала је и наша школа. Екипу наше школе представљали су: Маја Петровић, Јована Митровић, Јана Церовић, Стефан Ивановић и наставник Владимир Аничић. На крају такмичарског дана наша екипа заузела је четврто место. Браво за наше ОЛИМПИЈЦЕ!

реализатор активности
Владимир Аничић

**************************************************************

„БРЗИНОМ ДО ЗВЕЗДА“

Атлетски савез Србије, у сарадњи са Спортским савезом Ужице и локалном самоуправом, организовао је пројекат ′′Брзином до Звезде“. Пројектом је обухваћено 15 српских градова, а 200 такмичара из свих градских школа учествовао у Ужицу данас. Представнике наше школе чиниле су две групе од по 8 ученика 3. и 4. разреда. Екипу девојћица су чиниле: Чоловић Ива, Марјановић Јана, Богдановић Маша, Брајковић Анђа, Бацотић Даница, Божовић Анастасија, Југовић Невена, Марковић Вања, док дечаке: Николић Лазар, Стевановић Василије, Смиљанић Страхиња, Јовичић Бошко, Вељовић Лука, Стојановић Никола, Лијескић Стефан, Киковић Филип. Нашу екипу су предводиле учитељице Марија Тошић и Слађана Радибратовић. Ученица IV1, Анастасија Божовић је изборила пласман у топ 8, тако да ће бити део екипе која ће представљати Град Ужице у супер финалу које ће бити одржано 18. јуна у Београду. Честитамо Анастасији, али и свим осталим учесницима на показаној борбености.

реализатори активности
Марија Тошић
Слађана Радибратовић

**************************************************************

„Рестаурација екосистема одмах и сада!“

Ученици ОШ “Слободан Секулић”, ИО Љубање, су јуче у дворишту школе, у сусрет 5. јуну, Светском дану заштите животне средине, који се ове године обележава под мотом „Помири се са природом и помози јој да се обнови“, посадили руже (беле и црвене), а у постојећем воћњаку, који иначе броји преко 380 садница јабуке, крушке и шљиве додали нове засаде поменутог воћа, као и саднице вишње и трешње. Кажу да једва чекају да све порасте и да роди, како би уживали у слатким плодовима свога рада.

Светски дан заштите животне средине (или околине) је дан који се обележава у целом свету сваког 5. јуна кроз разне активности и кампање, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине. Овогодишња кампања је са циљем да нам свима пробуди свест о томе да је декада 2021-2030. крајњи рок да ублажимо, још боље зауставимо, неповратно разрушавање планете на којој живимо!

Сваке године за главно место прославе овог дана бира се други град. Влада земље која је домаћин или град домаћин у сарадњи са УНЕП-ом одређују тему догађаја. Осим теме, бирају се и слоган и лого који ће бити фокус свих информативних материјала и промотивних активности у вези са овим даном, о чему су ученици информисани пре саме акције сађења.

др Бојана Удовичић
Милош Чолић

**************************************************************

„Здрава храна-правилна исхрана“

Пројектом „Здрава храна-правилна исхрана“ ученици наше школе су уз помоћ учитељице Светлане Прљевић Миљковић покушали да кроз вршњачко учење развијију свест о важности очувања и унапређења здравља. Кроз ову активност  ученици су добили савете за правилну исхрану.Иако још сви не користимо потпуно здраву храну у исхрани, надамо се да смо кроз овај пројекат бар мало приближили здраве намирнице али и њихову важност у исхрани и здрављу и подстакли децу и родитеље да мало размисле о оброцима који сами једу али и њихова деца.

носилац активности
Светлана Прљевић Миљковић

**************************************************************

ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ПРАВА ДЕТЕТА 2021.

PRAVA

Већ трећу годину у нашој школи се реализује пројекат „Образовање за права детета“. Пројекат се реализује у сарадњи са Ужичким центром за права детета који у сарадњи са организацијама цивилног друштва  и основним школама  у Србији, путем овог пројекта ради на промоцији и имплементацији дечјих права у школе. Све активности се реализују уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.
У другом полугодишту ове школске године вршњачки едукатори ученичког парламента су реализовали низ радионица о превенцији дискриминације у свим одељењима од првог до четвртог разреда , а од петог до  осмог разреда су реализовали радионице које се односе на опасности које се појављују на интернету.  Ученици првог циклуса  су такође , након реализованих радионица сачинили зидне новине које се односе такође на пртевенцију дискриминације.
Обука вршљачких едукатора
Чланови  парламента су у сарадњи са координаторком школског пројекта Весном Богосављевић осмислили обуку за вршњачке едукаторе, за млађе и старије разреде. Осмислили су ППТ презентације, сценарио за реализацију радионица и у склопу радионица су приказивали пригодбне видео садржаје, после којих се водила дискусија.

Опширније о радионици можете погледати ОВДЕ

Координаторка пројекта
Весна Богосављевић

**************************************************************

Биљке и животиње знају физику

Ученици четвртог, петог и шестог наше школе су 25. маја учествовали у радионицаи „Биљке и животиње знају физику“ у РЦУ-у. Теме су биле животни процеси организама и њихова веза са физичким појавама.
Кроз занимљиве приче и презентације упознали су се са летењем птица, чулом слуха слепих мишева, мољаца, паса, делфина, кретањем риба, са адаптацијама на услове живота жирафе, са процесом упијања воде кореновим системом код биљака, са електрицитетом који стварају жива бића, са неким Теслиним огледима.
Ученици су били веома заинтересовани и активни на радионици. Иако је пут био прилично дугачак, јер смо ишли пешке оба правца, и било је јако вруће, то није покварило утисак на веома успешне активности.

Наставница биологије
Милева Рогић

**************************************************************

На дан Светих Кирила и Методија

На дан Светих Кирила и Методија, ученици седмог разреда наше школе са својом вероучитељицом Радмилом Станков Милић посетили су цркву Покрова Пресвете Богородице која се налази у насељу Крчагово, недалеко од наше школе. Том приликом под сводовима нове цркве, ученици су се упознали са духовним и културним утицајем коју је мисија Свете Браће имала на овим просторима. Ученици су могли чути да је захваљујући Светој Браћи хришћанска мисија почела интензивно да се шири на нашим просторима, да би свој врхунац доживела у Светом Сави, а касније и у другим просветитељима нашем народа као што су Свети Николај Жички, Свети Јустин Ћелијски и многи други. Ученици су и раније одлазили у цркву која се налази у непосредној близини школе и сваки пут су се враћали испуњени духовном радошћу. На лицима ученика увек се види радост када оно што у теорији уче на часовима могу и практично да осете у Цркви. Сваким одласком у Цркву ученици примећују да се радови на Цркви приводе крају, да Црква добија свој потпунији облик и да је насеље Крчагово заиста постало благословено новим храмом у који ћемо ми и наредне генерације моћи да идемо и да узносимо славу васкрслом Господу.

Вероучитељица
Радмила Станков Милић

*************************************************************

ВЕЗИВАЊЕ ПЕРТЛИ НИЈЕ ЛАКО, АЛИ, ВЕРУЈТЕ, ТО МОЖЕ СВАКО
РАЗВОЈ ФИНЕ МОТОРИКА И ПРЕЦИЗНОСТИ КРОЗ КРЕАТИВНУ ИГРУ

Савремени прваци научили су да везују пертле током једног креативног часа са учитељем у продуженом боравку.. Иако ову вештину није нимало лако савладати, уз мало маште и упорности, испоставило се да је све могуће.Учење нове вештине представља изазов за дете, па је тако и са везивањем пертли. Многа деца несвесно одбијају да носе ципелице са пертлама како би избегла овај „проблемчић”. Али ако везивање пертли не доживимо као нешто тешко, већ као стварни изазов, онда се ситуација мења и успех је неминован.Ученици су добили своје креативне картонске ципеле. Најпре им је објашњено да морају обратити пажњу на разлику између леве и десне стране и да је важно да знају коју пертлу држе у којој руци како би могли да погоде праву страну. Отпочели су рад под паролом: Везивање пертли није лако али, верујте, то може свако.
Најпре су почели са једноставним везивањем. Прво су научили да везују чвор и то су понављали све док се нису увежбали. Онда им је показан образац по којем би требало да вежу пертле: прво обичан чвор, па две омче, потом још један обичан чвор.Ученици су се брзо охрабрили, а са онима којима је то било потребно радило се све док нису самостално успели да вежу пертле. Како би малишанима било олакшано да савладају ову вештину, певали су и забавну песмицу помоћу које се лакше памти редослед. Једна од таквих песмица је

„Направи зекине уши”:
Трчи зека и оптрчи око дрвета.
На крају зека упадне у рупу.
Затегни уши чврсто.

Највећи број деце способан је да научи да везује пертле већ између четврте и шесте године. У основној школи, када учимо да будемо самостални, то представља обавезну активност која подстиче самопоуздање и јача самосталност.

Носилац активности
Златко Цвијовић


**************************************************************

УРЕЂЕЊЕ ДВОРИШТА И ВОЋЊАКА У ИО ЉУБАЊЕ

Док су малишани одмарали на пролећном распусту у школи је искоришћено време за уређење екстеријера. Покошена је трава, подшишано украсно шибље, очишћено двориште од мноштва шишарки и иглица које спадају са јела и борова којим се хвале Љубањци, бивши ученици, који су их 50-их година прошлог века и засадили. 
Школа се поноси и воћњаком, који се простире на површини од око једног хектара, а у којем има засада јабуке, шљиве, дуње, док се у близини налази и неколико старих трешања, чији су плодови омиљени ђацима.
Школа ће и у 2021/22. школској години наставити рад у комбинованим одељењима К1 и К2, првог и трећег, односно другог и четвртог разреда, а учитељи се радују и “пачићима” који ће похађати припремну предшколску групу.
Подсећамо, Љубање су садашњу школску зграду добиле 1930. године. План и предрачун за изградњу нове школске зграде са учитељским станом урадила је архитекта Марија Ф. Павловић из Београда. Године 1976. школа је припојена Основној школи “Душан Јерковић“, а од 1979/80. тада Петој основној школи, данас Основној школи “Слободан Секулић“ у Крчагову.
Од школских година 1988/89. до 2020/21. у љубањској основној школи, као одељењу Основне школе “Слободан Секулић“ у Ужицу, службовали су: Радојка и Божидар Николић, Мара Бошњаковић, Мирослав Барјактаревић, Бранка Полимчевић, Нада Баковић, Зорица Дрчелић, Гордана Жунић, Стана Курћубић, Мица Митровић, Мира Бошковић, Ратка Вучковић, Снежана Перић, Александар Урошевић, Софија Срндаћевић, Наташа Јанковић, Милош Чолић.

 Милош Чолић, мастер учитељ

**************************************************************

У сарадњи „Зеленог развојног центра“ из Београда и „Канцеларије за младе“ града Ужица, наша школа је добила пет садница белог јасена. Ученици у оквиру активности обогаћеног једносменског рада, подржали су пројекат „Посади свој хлад“ и посадили у школском дворишту добијене саднице.

Велика је срећа и предност наше школе што имамо довољно простора и лепу околину да оваквим примерима научимо и покажемо деци наше школе колико је лепо посадити и бринути о биљци, која ће их пратити у разним животним ситуацијама. Пружити им заклон, хлад, кисеоник, први загрљај, мирис олисталог лишћа у пролеће… И сутра ће баш они својој деци рећи .“Ја сам посадио/ла то дрво“.

носилац активности Милева Рогић

*******************************************************************************************

Активност у оквиру обогаћеног једносменског рада. Учење није мучење обухвата 16 ученика четвртог разреда. У рад су укључени ученици из обе групе. У првом полугодишту смо развијали организацију и тенике учења, а сада развијамо диверргентно мишљење. Забележили смо активност: „У потрази за благом, а највеће благо је памет“ чији су креатори и реализатори искључиво ученици. Самостално креирају садржај активнсти, које поред развоја мишљења, развијају сарадничке односе и предузимљивост.

Координатор активности
Весна Богосављеић, педагошкиња

*******************************************************************************************

Музика је магично откриће за децу у раном узрасту. Она им помаже у развоју слуха, пажње, праћењу ритма и у развоју координације. Деца ће направити музику од најобичнијих ствари, ударајући у ритму по свему и свачему. Пружили смо деци прилику да се забаве правећи своје инструменте. Циљ је био да се омогући деци да осете радост и значај елементарног стваралачког рада као и стицање знања о рециклажи и коришћење знања за практичан рад који има примену у школи. Ово су продукти нашег рада.

175544874_200058531924207_4499613783741941155_n

носилац активности
Златко Цвијовић

*******************************************************************************************

Међу најучесталијим проблемима са којима се сусреће велики број деце током овладавања вештине писања јесте слаба покретљивост прстију. Осим тога, нека деца не могу увек у потпуности да контролишу фине покрете, па се често жале да им се рука брзо умори. Зато је неопходно активност писања поделити на фазе и укључити низ вежби за развој фине моторике a једна од њих је и ушивање дугмади а уједно је важна вештина за свакодневни живот. Било нам је потребно мало конца, игла, дугме, тканина и пуно стрпљења. Забавно и корисно.

носилац активности
Златко Цвијовић

*******************************************************************************************

Једна од активности пројекта Обогаћени једносменски рад је и Подршка у учењу из српског језика и математике за ученике 4. разреда. На активности коју реализује учитељица Слађана Радибратовић, ученици имају могућност да ураде домаће задатке, отклоне недоумице у вези наставних садржаја, али и да се забаве кроз квизове, асоцијације, мозгалице или да усвоје неку од техника учења, да развијају логичко мишљење или да повезују научено. Један део активности посвећен је прављењу „Мапа ума“, које им омогућавају лакше савладавање наставних садржаја.

носилац активности
Слађана Радибратовић

*******************************************************************************************

У оквиру активности Корак у науку обогаћеног једносменског рада бавили смо се мерењем, кретањем и Сунчевим системом, физиком звука, електричном струјом, особинама магнета…

Носилац активности
др Јелена Радовановић

*******************************************************************************************

Активност у оквиру обогаћеног једносменског рада Деца воле лепе ствари 

Носилац активности
мр Љубица Аничић

*******************************************************************************************

Креативне радионице Правили смо украсне и употребне предмете од новинског папира (кутије, корпице, рамови за фотографије, луткице), од картона (фигуре деце, декорације, држаче за Ускршња јаја), од старих CD-ова… Сечемо, лепимо, бојимо, размењујемо идеје, помажемо једни другима, дружимо се!

Носилац активности Стана Курћубић

*******************************************************************************************

Активности: Креативне радионице, Корак у науку, Тенис у школи.
Носиоци активности: Стана Курћубић, Златко Цвијовић, Милева Рогић, др Јелена Радовановић, Драган Ивановић.

*******************************************************************************************

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ РАДОСТ ДОНЕСЕ

ученици ИО Љубање
учитељица др Бојана Удовичић

**************************************************************

4

Причом, занимљивим квизом знања и радионичким активностима Међународни дан планете Земље обележен је и у издвојеном одељењу Основне школе „Слободан Секулић“ Ужице у Љубањама. Ученици су упознати са настанком и симболиком овог дана.

     Међународни дан наше планете обележава се 22. априла још од 1970. године у циљу скретања пажње грађанима на значај очувања природе и спречавања негативних последица по животну средину. Иицијативу је покренуо амерички сенатор Гајролд Нелсон, у жељи да упозори свет на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама. Свему томе доприносе убрзан развој индустрије, повећање потрошње енергије, све већи броја аутомобила на улицама који испуштају штетне гасове, глобално загревање и климатске промене. Светска популација мора постати свесна своје (не)одговорности према планети на којој живи и смањити негативан утицај на животну средину.

     Циљ радионице био је усмерен да деци покажемо како можемо допринети обнови и очувању екосистема различитим активностима, од подучавања до практичне примене. Ученици су израдили заједнички хамер за учионицу, прикупљали рециклажни материјал и стварали нове употребне предмете, а кроз квиз знања сазнали нешто ново и утврдили постојећа знања из области екологије.

др Бојана Удовичић
Милош Чолић

**************************************************************
Дан планете Земље

Данас се свуда у свету обележава Дан планете Земље. Позивам вас да погледате презентацију и уживате у лепим мислима и лепим фотографијама природе.

Не треба никада да заборавимо да смо део природе, колико су нам важна друга жива бића и да немамо резервну планету.

реализатор активности
Милева Рогић

22. април ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ

**************************************************************

У Градском културном центру 15. априла одржано је финале 50. Градске смотре рецитатора ,,Песниче народа мог“. У финалу је учествовало 14 ученика, распоређених у 3 узрасне категорије.

Представнице ОШ“Слободан Секулић“ за млађи узраст су биле Ленка Гајић и Тара Златић, ученице одељења II3. У средњем узрасту, финалисти из наше школе су били Матија и Уна Сокић, Ђурђина Јанковић и Лана Дрндаревић, ученици VI3.

На Окружној смотри рецитатора Град ће представљати 6 најбољих учесника, а међу њима су наши Тара Златић и Матија Сокић.

Браво, рецитатори и њихови ментори!

носиоци активности
мр Љубица Аничић (млађи узраст)
Милован Алексић (средњи узраст)

 **************************************************************

У Градском културном центру је 13. априла одржана 50. Градска смотра рецитатора ,,Песниче народа мог“. Ленка Гајић и Тара Златић, ученице II3, биле су представнице млађег узраста наше школе. Из оправданих разлога нису им се придружили Елена Бакић и Виктор Косић, такође из одељења II3. Средњи узраст представљали су Јана Матић VI2, Матија и Уна Сокић VI3, Ђурђина Јанковић VI3 и Лана Дрндаревић VI3. У финале су се пласирале и Ленка и Тара, млађи узраст. За средњи узраст пласман су остварили Матија, Уна, Ђина и Лана.

Изузетан успех!   Поносни смо на вас!   Здрави и успешни били!

носиоци активности
мр Љубица Аничић (млађи узраст)
Милован Алексић (средњи узраст)

**************************************************************
izložba 1

Данас пре подне ђаци ОШ“Слободан Секулић“ са наставницом ликовне културе Маријом Ђокић посетили су изложбу Јелене Павловић ех ђака наше школе. Изложба (радови) наше уметнице су стигли из Париза.

**************************************************************

ВОДА

22. март је Међународни Дан вода, који се обележава свуда у свету.
Колико је вода важна, колико је има и како се ми односимо према тој драгоценој течности ће вам показати Чувари природе из V1 и VII разреда (Презентаија Игора Ђокића и филм Дан вода).
Добра вест је да ми у Србији још увек имамо чисте изворе и реке, мада морамо признати да има и много загађених вода.
У данашње време ненаменско трошење и загађивање воде представљају озбиљан проблем за будућност човечанства.
Пошто сви користимо воду, сви смо и одговорни за њено чување.
Два главна принципа одрживог развоја водних ресурса су њихово очување и заштита…

наставница
Милева Рогић

**************************************************************

Поводом 8. марта у Основној школи „Слободан Секулић“ Ужице, ИО Љубање, са ученицима је организована радионица за прављење честитки и цвећа од папира.

Осми март је празник којим изражавамо захвалност нашим мајкама, бакама, теткама, учитељицама, женама које су обележиле наше детињство. Оне нас чувају, штите, пазе, мудрим речима саветују и оплемењују нашу свакодневицу.

Радионица је започета едукативним делом, у коме је на прилагођен начин ученицима објашњен значај овог празника. Деца су изненађено слушала како девојчице некада нису могле да се школују да би радиле као учитељице или лекарке, да у појединим земљама и данас постоји родна подела, да дечаци и девојчице не похађају иста одељења. То сазнање изазвало је чуђење и неверицу међу децом.

Циљ наше радионице био је да направљеним честиткама и цветовима од папира, рециталима и дирљивим порукама, искажемо поштовање, љубав, захвалност тим дивним дамама које сваки наш дан чине посебним.

учитељи
др Бојана Удовичић
Милош Чолић

**************************************************************

Наши драги малишани су се потрудили да на, колико је то могуће у овој ситуацији, скроман начин улепшају својим мамама и бакама њихов празник.

СРЕЋАН 8. МАРТ!

васпитач
Сузана Зекић

**************************************************************

Ученици трећег разреда су кроз радионицу „Руке нису за ударање, руке су за…“ на часу одељењског старешине, обележили Међународни дан борбе против вршњачког насиља. Продукти радионице налазе се на паноу у холу школе.

учитељице
Марија Тошић
Дана Новаковић
Стана Курћубић

**************************************************************

Међународни дан превенције вршњачког насиља, обележен је и у издвојеном одељењу Основне школе „Слободан Секулић“ Ужице у Љубањама.

Причом и радионичким активностима ученици су упознати са настанком и симболиком овог дана. Циљ радионице био је усмерен на међусобно исказивање љубави, пажње, другарства, захвалности, љубазности, сарадње, како би ученици што више развили и неговали емпатију. Правили су розе мајице од папира, украшавали их, исписивали поруке на њима, глумили и изналазили решења за предложене конфликтне ситуације.

Овај дан у свету је познат као Дан ружичастих мајица и обележава се сваке последње среде у фебруару. Прихваћен је од 2007. године, после догађаја у провинцији Нова Шкотска (Канада), када је ученик дошао у школу обучен у розе мајицу. Група вршњака починила је брутално насиље над њим, не знајући да је тим чином дечак подржао своју мајку, тешко оболелу од карцинома. У знак подршке, другарства и саосећања, већ наредног дана, читав разред у школу је дошао обучен у розе мајице. Тиме је розе мајица постала заштитни знак и подршка сваком детету које доживи вршњачко насиље.

учитељица
др Бојана Удовичић

**************************************************************

Ученици шестог разреда су снимили радио драму под називом СВЕТИ САВА МИРИ БРАЋУ. С обзиром да су, због безбедносних мера изазване епидемијом, умањене филмске активности, ђаци су у оквиру Филмске секције снимили радио драму преко Гугл мита.

Милош Рацић

**************************************************************

Свети Сава

И ове године, у свецаној атмосфери, прославили смо Дан Светога Саве. Постовали смо епидемиолоске мере. Након славског обреда, ученице одељења V4: Николина Невољица, Милена Пејић и Теодора Станковић казивале су пригодне текстове. Потом је директор Сколе Александар Урошевић наградио ученике који су се посебно истакли, и то: Јанка Костадиновића, V1, за освојено прво место на литерарном конкурсу као и Андрију Ковачевића, ученика VIII3 разреда, за пливање за Часни крст на Богојављење.

**************************************************************

У Хришћанској традици постоје многи празници које хришћани прослављају и тиме показују да учествују у домостроју спасења које је за нас предвидео Господ. Сваки празник у Цркви је значајан и важан, међутим, постоје оне празници којима Црква посвећује посебну пажњу и којима кроз богослужбене текстове даје већи значај. То су празници у којима се показује нарочита љубав Божија према човеку. Један од тих празника је и Богојављење, када празнујемо успомену на крштење Господа Исуса Христа у реци Јордану и јављање гласа Божијег који сведочи да је Христос Син Божији. Подражавајући тај догађај када је Господ Христос ушао у реку због нашег спасења и ми, показујући са друге стране љубав према Богу, пливамо за часни крст и тиме показујемо да смо слични Христу и да желимо да га следујемо и будемо Његови ученици. У подвигу пливања за часни крст, који се обележава како у целом православном свету тако и код нас, учествовао је и ученик наше школе Андрија Ковачевић ученик VIII1 и тиме показао најпре храброст да у овим хладним данима заплива у леденој реци, а са друге стране и љубав према Богу и традицији која се негује и у нашем народу. Нека Господ подари Андрији здравље и напредак у свим пословима и обавезама које су пред њим, а нама поуку из Андријиног примера да су кроз љубав Божију све препреке савладиве и премостиве.

наставница веронауке
Радмила Станков Милић**************************************************************
Срећно Бадње јутро и Бадњи дан!

Пре сунца, у рано јутро, Зoран Јелисавчић и Александар Урошевић исекли су БАДЊАК са жељом и молитвом да нам празник Христовог рођења донесе мир и благостање!

**************************************************************

Црвени крст Ужице ове године као и низ предходних у својој редовној акцији  Један пакетић – много љубави организовао је поделу новогодишњих пакетића за децу узраста до десет година. Пакетиће су примили и десет ученика наше школе у дворишту Црвеног крста уз поштовање безбедносних мера.

координатор Црвеног крста
Светлана Прљевић Миљковић**************************************************************
Нова година је сјајна инспирација, за креативне активности са децом. Били су активни и спонтани учесници. Тема им је била занимљива и подстицајна за развој маште. У овим активностима, постигнута је самосталност, изражајност и иницијатива деце. Ево неких радова.

реализатор
Бранка Кнежевић

Срећну Нову годину 2021. са пуно смеха и радости желе предшколци ОШ“Слободан Секулић“

**************************************************************
Capture

Три ученице шестог разреда су написале сценарио за представу о дечјим правима. Ученичком парламент, је у оквиру планирања активности Образовање за права детета, предвидео писање сценаруја представе о дечјим правима реализације својих активности који их је подржао и настао је сценарио. Лана Дрндаревић, Јана Доганџић и Ђурђина Јанковић су се организовале, ослушнуле своје другаре и сценарио је настао.

Текст можете пронаћи на следећем линку:

https://drive.google.com/file/d/1cwZRIAb7SzkdR1K5AnGIhh-S_R6rDDqE/view?usp=sharing

координаторка школског пројекта
Весна Богосављевић

**************************************************************

На иницијативу Тениског Савеза Србије, а у сарадњи са Министарством просвете у прошлој години је 11 школа прикључено у пројекат Тенис у основним школама. Ове школске године у пројекат је укључено још 10 основнох школа међу којима је и наша школа ОШ“ Слободан Секулић“ Ужице. Програм је намењен ученицима првог разреда који се добровољно определе за тенис. Пројекат Тенис у основним школама се реализује преко активности у оквиру пројекта „покренимо нашу децу“. Тениски Савез је обезбедио лоптице, мреже и рекете прилагођене узрасту ученика. Вежба се у групама по један час недељно. Ово су неки кадрови са тих часова.

вршилац активности
Драган Ивановић

 

Образовање за права детета  – реализација акција и осталих активности

После реализоване друге обуке Ученичког парламента у оквиру Пројекта образовање за права детета коју у сарадњи са Песталоци фондацијом реализује Ужички центар за права детета са сарадницима , ученици су планирали да реализују неколико акција које се односе на дечја права.  Иако је ситуација због пандемије била неповољна, ученици су успели да спроведу активности које су планирали:
Снимили су клипове на тему дечјих права који су били презентовани прилиоком панел дискусија деца-деци са вршњацима из неколико градова Србије.
Спровели су акцију „Да нам храна буде разноврсна и здрава“, Акција је спроведена са ученицима од 5. до 8. разреда. Испитивали су ставове деце о исхрани.  
Спровели су упитник са ученицима од 5. до 8. разреда о задовољству наставом за период од почетка школске године до  децембра месеца. Податке су обрадили и презентовали на Ученичком парламенту, а биће представљени и на Наставничком већу попводом другог полугодишта Акцијама и реализацијом часова  је обухваћено око 350 ученика.  
Наставници и учитељи су укупно реализовали 11 часова који се односе на тему дечјих права.
Такође су и написали сценарију за представу о дечјим правима кроз неколико једночинки.  
О активностима наше и других школа обухваћених пројектом, више можете погледати и на адресама:  https://www.opd.org.rs/vesti/
Фотографије представљају реализацију активности, планирање, договоре и реализацију.

Координаторка  школског пројекта
Весна Богосављевић

**************************************************************

Час математике преко гугл мита
Наставница: Тања Рајаковић
Наставница математике Тања Рајаковић, веома често у свом раду користи иновације и савремена наставна средства. Примењује Гео гебру, разне алате за математичке квизове, као и графичку таблу а у учионици интерактивну таблу, како би ученицима час учинила што занимљивијим и динамичнијим. Њој уопште није било тешко да осмисли час преко гугл мита, али је за то потребна озбиљна припрема. На један час је позвала и педагошкињу школе, која је присуствовала часу математике у одељењу 7-1. Овакав начин рада је свакако пример добре праксе и доказ да се и у виртуелном окружењу наставни рад може учинити занимљивим. Све време часа је била присутна интеракција наставнице и ученика. Реч је о часу у ком су се комбиновали графички прикази израде задатака у реалном времену, учешће ученика у изради задатака, исправљања грешака учења и обавештавање ученика шта је најважније да знају и примене у постизању предвиђених исхода. Садржаји часа су снимљени и постављени у гугл учионицу и ученици ће увек моћи да им приступе, како би се подсетили шта су радили.

**************************************************************

Захваљујући Фондацији Новака Ђоковића у оквиру хуманитарног пројeкта „Нано борци – подршка образовном систeму Рeпубликe Србијe“, наша школа је дебила пакет заштитних маски и гелова за суво прање руку, за све ученике првог разреда. Деца су са великим одушевљењем примила поклон. На линку „Сребрне маске“ можете видети упутство за њихово коришћење.

ХВАЛА НОЛЕ! 

**************************************************************

Racić knjiga

Наставник историје из наше школе Милош Рацић, објавио је књигу “Солунски процес“ у издању зворничког “АС огласа“. У питању је историјска драма у пет чинова. Написана је у форми позоришног комада, мада је остављена могућност и за филмску адаптацију. Тема овог дела је догађај из српске историје за време Првог светског рата. Све честитке за колегу Милоша.

**************************************************************

 

Пројекат у припремним предшколским групам на тему „Здрављу ми смо склони, пркосимо Корони“ Идеја је потекла од детета, коме се поцепала маска. Почели смо са предлозима како да се заштитимо од постојећег вируса. Деца су давала предлоге како. Све њихове предлоге смо реализовали уз помоћ породице и Локалне заједнице. Деца су код куће уз помоћ породице правила маске и украшавала их. Сарадња са Локалном заједницом је реализована кроз посету лекара Школи, уз пригодно предавање. Свакодневно смо радили вежбе, како бисмо научили да држимо одстојање. Такође смо радили вежбе фине моторике, демонстрирајући прање руку. Цртали смо, сликали и вајали здраву храну. Сви продукти нашег рада, виде се на фотографијама.

Реализатори: Сузана Зекић, Бранка Кнежевић и Мирјана Познановић, уз помоћ студенткиње Катарине Милосављевић.

**************************************************************
1

У нашој школи, 15. октобра, реализована је друга обука  „Образовање за дечја права“ за ученике 6. 7. и 8. разреда. Једнодневној обуци присуствовало је 15 ученика.  Обуку су спровеле Богосављевић Весна педагошкиња и Драгина Митовић психолог. Иначе, обука је наставак сарадње са Ужичким центром за права детета, под покровитељством Песталоци фондације из Швајцарске.
Ученици су планирали да реализују 4 акције (свака група по једну), јер су сматрали да су све једнако квалитетне и да свака треба да се организује и спроведе.

Координаторка пројекта
Весна Богосављевић

**************************************************************

LJubanje 5

LJubanje 2

LJubanje

Наша школа има издвојена комбинова одељења у Љубањама, 1. и 3. разред и 2. и 4.  Школа је снабдевена интернетом и има две релативно уређене учионице у којима се одвија настава. Такође, већ неколико година, школа има етажно грејање. Међутим, ентузијазам и рад учитеља у овој школи, као и помоћне раднице, квалитет су који је и најважнији фактор у образовању ученика. Педагошкиња  је била у посети и забележила је како се одвија живот и настава у овој школи. Присуствовала је охрабрујућој чињеници да једна „мала комуна“ може да ради тако добро, да пожели да им се што чешће придружује. Фотографије  су довољно речите, а задовољство деце и радост која се препознаје на њиховим лицима, довољан су доказ колико се у овој „школици“ запослени труде да интерес ученика и задовољство послом и међуљудски односи буду на првом месту. Такав утисак се стекао захваљујући учитељима  1. и 3. разреда Бојани Удовичић, 2. и 4. разреда Милошу Чолићу, наставници енглеског језика Јелени Чавић и помоћној радници Нади Тешовић.

педагошкиња
Весна Богосављевић 

**************************************************************

decijanedelja

Обележавање ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ

1.активност
Ученици наше школе (од 2. до 8. разреда) су учествовали на он-лајн конкурсу „Зашто волим Србију“, који је расписало Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Одељенске старешине и учитељи су ученицима проследили упутства за конкурс и линк на који ће слати своје радове.

2.активност
У сарадњи са Градском библиотеком ученици су осликавали флајере на тему „Подељена срећа два пута је већа“. Библиотекар наше школе је ученичке радове однео у библиотеку која ће те радове поклањати ученицима приликом узимања књига. Указана нам је захвалност за узето учешће у акцији.

3.активност
Ученици (од 1. до 4. разреда) су у својим одељењима уредили паное  у току Дечје недеље, посвећене дечјим правима под називом „Подељена срећа два пута је већа“.

4.активност
Последњег радног дана у Дечјој недељи, ученици млађих разреда су спровели  активност „Моје жеље“. Ученици су на разнобојним балонима исписали своје жеље и поруке одраслима и са тераса својих учионица их пустили у ватздух.

 Руководилац  Дечјег савеза
Станојла Цветковић


**************************************************************

viber_image_2020-10-31_10-17-49

У ОШ “Слободан Секулић“, у оквиру слободне активности Свакодневни живот у прошлости, покренут је магазин “Антиквар“. Он ће се бавити разним детаљима из свакодневице наших предака, као што су становање, одевање, занимање, школовање, исхрана, разоноде, забаве, доколица… Намера овог листа је да се схвати да историју не чине само владари, политичари и ратови, већ и обични људи. Први број је тематски посвећен средњем веку.

наствник историје
Милош Рацић


č

У оквиру Дечје недеље која је одржана од 05. до 11. октобра Библиотека града у сарадњи са Основним школама града осмислила је акцију „Осликавање Бук маркера“ (за књиге). Из наше школе одазвала су се 53 ученика. Они су награђени бесплатним чланским картама за 2020/2021. годину од стране Дечјег одељења Градске библиотеке на челу са библиотекаром Јасмином Луковић.

библитекар школе
Светлана Прљевић Миљковић

ШКОЛСКА 2019/2020.
ГОДИНА


На свечаности у Градском културном центру додељене су Вукове дипломе, награде за ђаке генерације и најбоље ученике на републичким такмичењима. Њих 112 су носиоци Вукове дипломе, од којих је 80 из основних школа и 32 матуранта.  Међу носиоцима Вукове дипломе били су и ученици наше школе:

Немања Делић 81
Тамара Вујашевић 81
Исидора Прљевић 82
Стефан Мијаиловић 82
Ива Ђокић 82
Ђурђа Бугариновић 82
Марија Костић 84
Јелена Станојчић 84 (ђак генерације).

БРАВО, ПОНОСНИ СМО НА ВАС!


**************************************************************

БРАВО ЗА НАШЕ ОСМАКЕ

ПРВИ У ГРАДУ, ДРУГИ У ОКРУГУ

Ученици осмог разреда наше школе постигли су најбољи успех на завршном испиту од свих градских школа, и то: из математике (9,10), матерњег језика (8,51) и комбинованог теста (11,89).

У Златиборском округу  из математике имамо најбољи резултат, док су из матерњег језика четири школе испред нас, а на комбинованом тесту једна школа. Сумарно, у Округу смо на другом месту.

Ученици су имали  двонедељну припрему, прве седмице је била онлајн, а друге уживо (уз поштовање свих превентивних мера прописаних од стране Министарства).

За ове изузетне резултате заслужни су сви запослени у Школи, који су ученицима пружили несебичну помоћ. Поносимо се што је наш заједнички труд уродио плодом.

Још једном: БРАВО, ОСМАЦИ!


**************************************************************

Ученици седмог разреда били су на дводневној ексурзији (16.06. и 17.06.2020. године). Одељењске старешине Оливера Тејић VII1, Мирјана Митровић VII2 и Драган Ивановић VII3 задовољни су реализацијом ексурзије. Места и локалитети који су посећени: Манастир Жича- задужбина Стефана Првовенчаног, Крушевац- црква Лазарица, Ђавоља варош- природни феномен који се налази на Радан планини у близини Куршумлије, природно добро од изузетног значаја, Ниш-Чегар, Медијана, Ћеле кула, логор Црвени крст, Нишка тврђава, Манастир Раваница, Врњачка Бања- извор минералне воде (Снежник).


**************************************************************

У петак, 12. јуна 2020. године нашу школу посетио је министар просвете Младен Шарчевић. Био је у пратњи својих сарадника, градоначелника Тихомира Петровића са сарадницима и начелник Школске управе Владе Живановић. Срдачну добродошлицу пожелео им је директор школе Александар Урошевић. Он је том приликом подсетио присутне о успесима школе у последњој деценији рада, што је изазвало громогласан аплауз. Након тога уследио је најсвечанији тренутак-уручивање Вукових диплома за 2019/2020. школску годину. Поносним и изузетним ученицима, дипломе је уручио лично министар Шарчевић, који је том приликом пожежелео и ученицима и свим запосленим у школи успех у даљем раду. Затим је министар у пратњи директора школе, обишао школску зграду и изразио дивљење према свему што је видео. Обећао је да ће подржати школу у даљем напредовању, као и да школа са свим својим капацитетима у што скоријем року буде спремна за пројекат од националног значаја – Обогаћен једносменски рад.

преузето са LAV  телевизије


преузето са
TV5

**************************************************************

Сви награђени ученици и њихови ментори за школску 2019/2020. годину. Они су „НАША ДИКА И ПОНОС“!**************************************************************

На часу домаћинства ученици 8. разреда у сарадњи са наставницом Милевом Рогић направили су кратки виде запис у оквиру пројектне активности. Презентацију радова можете видети на линку https://drive.google.com/open?id=1qekpTk-BXzsfgY9v8WkHseYeicWvI7zw .


**************************************************************

Људски мозак је десет хиљада пута моћнији од било ког рачунара. Ми користимо само око 1% његовог капацитета. Мапе ума су средство за креативну организацију мисли које нам помаже да боље искористимо неограничену моћ мозга. Помоћу Мапа ума – користећи слова, бројеве, боје, линије, цртеже – са лакоћом и уживањем постижемо изузетне резултате у памћењу и учењу на свим нивоима. У оквиру обогаћеног једносменског рада кроз активност Подршка у учењу ученици трећег разреда имали су задатак да направе мапе ума на тему која је везана за садржаје из Природе и друштва и Српског језика. Ово су плодови њиховог рада.

**************************************************************

У оквиру обогаћеног једносменског рада кроз Подршку у учењу ученици издвојеног одељења на Љубањама у ванредним околностима били су креативни. Извели су огледе прављења течног сапуна од комадића сапуна као и прављење чипса од јабука, наравно уз надзор родитеља. Ово су плодови њиховог рада.

Златко Цвијовић

 

**************************************************************

Вршњачка едукација/ Пројекат: Обрада наставне јединице „The Gold Robber“ (у оквиру пројекта обогаћеног једносменског рада, код наставнице енглеског језика, Јелене Чавић)
Режија и глума: Филип Киковић, III2 разред
Сниматељ: Филипов тата

**************************************************************

Ученици одељења VII2, исказали су своја осећања, пружили подршку  и послали поруку свима нама о пандемији вируса који је задесио нашу планету. Видео снимак су направили у склопу часа одељењског старешине. Придружимо се њима и послушајмо њихове савете.

Мирјана Митровић

**************************************************************

ОШ „ Слободан Секулић“ поседује много тога што је чини правом за ваше дете:

  • огроман школски простор ван саме установе, који је безбедан и измештен од саобраћаја (велико и мало школско игралиште, школско двориште, трим-стаза)
  • простране учионице и кабинете добро опремљене наставним средствима и техником
  • велику фискултурну и малу гимнастичку салу
  • бину на холу школе намењену за извођење разних културних садржаја
  • богату библиотеку са пространом читаоницом
  • пространу трпезарију за исхрану ученика
  • сопствену кухињу за спремање хране ученицима
  • продужени боравак за најмлађе са обезбеђеним ручком
  • опремљену зубну амбуланту за пружање стоматолошких услуга свим ученицима
  • рад са логопедом сваке недеље у одређеном термину

Надамо се да све горе наведено чини нашу школу – ШКОЛОМ ПО МЕРИ ВАШЕГ ДЕТЕТА.

**************************************************************

У оквиру Обогаћеног једносменског рада Филмска продукција је снимила још један филм под називом „ВРБИЦА И ЛАЗАРИЦА“.

**************************************************************

Књига је највећи извор информација, знања и идеја. Књигама се преносе поруке кроз простор и време, а оне највредније повезују велики број генерација широм света. Поводом Националног дана књиге, 28. фебруара, на иницијативу Друштва школских библиотекара Србије, и у Основној школи „Слободан Секулић“, овај значајан датум обележен је акцијом “Гласно читам”. Наставници, учитељи и ученици у сарадњи са школском библиотекарком Светланом Прљевић Миљковић отворили су читалачко дружење симболично у 5 до 12. На тај начин су у школи указали да је крајње време да се окренемо неговању књиге и културе уопште.

Светлана Прљевић Миљковић

**************************************************************

Да би се добила лепа макета потребно је имати истанчан осећај за комбинацију материјала, сигурну руку и око и осећај за склад и лепоту боја и облика. У оквиру обогаћеног једносменског рада ученици у издвојеном одељењу на Љубањама испробавали су своју креативност у дизајнирању кућица које се ослањају на потпуно природне материјале. За израду кућица користили су: шибице, сламу, чачкалице, шишарке. Током заједничког рада на часовима ученици су успели да маштом и креативношћу остваре задате циљеве. Мали ствараоци, деца, били су инспирисани архитектуром и животом наших предака и користећи наведене материјале дочарали су изглед праве старинске куће.

Златко Цвијовић

**************************************************************

Ови дивни радови су плод групног рада ученика три одељења седмог разреда на часу хемије. Да би се боље разумела хемијска веза ту су житарице, пластелин, добра воља и креативност. Протони, електрони, неутрони, Луисови симболи, ма све је просто као пасуљ!

Мирјана Којадиновић

**************************************************************


И ове године смо, традиционално, уз драге госте, прославили Дан Светог Саве. Под диригентском палицом професорке музичке културе Владане Абрамовић, школски хор је отпевао Химну Светом Сави. Са вероучитељем Милошем Батаковићем ученици млађих разреда учествовали су у славском обреду, што је изазвало симпатије публике. Текст професорке српског језика и књижевности мр Јасмине Филиповић казивале су ученице одељења V3: Лана Дрндаревић, Ђурђина Јанковић и Уна Сокић. Њихово извођење пропраћено је великим аплаузом. Након званичне церемоније, наставили смо пријатно дружење са нашим пензионерима и осталим гостима.

Јасмина Филиповић**************************************************************

Деца воле квизове – воле такмичења! Имају неизмерну жељу да докажу и покажу своја знања и умења.Они желе да знају колико вреде. У оквиру обогаћеног једносменог рада на активности Подршка у учењу учитељица Слађана Радибратовић и учитељ Златко Цвијовић са ученицима трећег разреда организовали су квиз такмичење. Питања за квиз су осмишљена и припремљена од стране учитеља у складу са наставним планом и програмом. Шест екипа се надметало у пет игара: слагалица, мозгалице, ребуси, занимљива математика и асоцијације. Без обзира на резултат, циљ оваквог надметања био је дружење и потврда да ученици могу да науче много тога кроз игру и забаву. Честитамо победницима као и свим другим такмичарима на показаном знању и способностима!

Златко Цвијовић

**************************************************************

У циљу упознавања једног од занимања којим се људи баве, као и осамостаљивања деце и укључивање у рад одраслих у складу са узрастом, ученици у издвојеном одељењу на Љубањама у оквиру једносменог обогаћеног рада са својим учитељем Златком одлучила да направе „бакин колач“. Упустили смо се у овај, за нас веома занимљив подухват. Свако је добио неко задужење и уз асистенцију и савете учитеља деца су кренула у акцију. Брашно, уље, шећер, јаја, млеко, прашак за пециво, мало вештине и готова „смеша“ за наш колач. Смењивали смо се прикиком пречења да би сви учествовали у сваком сегменту стварања нашег колача. На крају смо у сласт све појели. Уз све то много смо се лепо забавили а верујем доста тога научили.

Златко Цвијовић**************************************************************

Мисија наставника и школе није само да пруже формално образовање. Оно што је важније од учења лекција и одличних оцена јесте да помогнемо ученицима приликом стицања практичних знања. У оквиру једносменог обогаћеног рада у ИО Љубање, ученици су се опробали у шивењу. Учили смо да пришивамо дугмад. Жеља ми је била да се само мало помери обавезујућа граница, да се уради нешто ново и корисно – што ће кад тад требати да знамо. Већ пре првог школског часа, на ученичким клупама нашле су се крпе, игле, конци, разнобојни дугмићи. Учитељ је знао да већи део ученика не зна у рукама ни иглу држати, а камоли ушити најобичније дугме. Било је занимљиво. Колико муке око увлачења конца у иглу, око везања чворића на крају кончића! Ускакали су ученици који су вештији у овој активности, али и учитељ. Затим је уследило пришивање дугмета са 2 и са 4 рупе. Сви су радили с великим занимањем, а када је време предвиђено за ове активности истекло ученици су били срећни јер су у тим активностима стекли вештине које могу применити у свакодневном животу.

 Златко Цвијовић

**************************************************************

У оквиру обогаћеног једносменског рада, ученици трећег и петог разреда су са наставницом енглеског језика Јеленом Чавић изградили мост пријатељства са вршњацима из Италије, Немачке, Шпаније, Португала, Хрватске, Пољске, Турске путем etwinning platforme. Ученици су разменили новогодишње честитке на енглеском и свом матерњем језику.

Јелена Чавић**************************************************************

Ученици V1 са наставницима Аном Димитријевић и Милошем Рацићем реализовали су филм Нобеловци којим поручују да је потребно упознавати књижевност других народа и језика.

Милош Рацић


**************************************************************

Ученици трећег разреда у оквиру пројекта „Обогаћеног једносменског рада“ снимили су свој нови филм под називом Продавац Памети.

Милош Рацић**************************************************************

*У оквиру пројекта „Новогодишњи вашар“ ученици другог разреда су са учитељицама и у сарадњи са родитељима осмислили и реализовали продајну изложбу играчака које су сами направили, изражавајући своју креативност, тимски дух и смисао за предузетништво. Новогодишњи вашар улепшала је дечија приредба у којој су учествовала сва деца. У оквиру пројектне наставе, корелацијом су били обухваћени и предмети: српски језик, музичка и ликовна култура, свет око нас и грађанско васпитање.
Кроз овај пројекат код ученика смо желели да развијамо компетенције за учење, комуникацију, сарадњу, решавање проблема, дигиталну компетенцију, естетску и предузетничку компетенцију. Учитељице другог разреда Марија Тошић, Дана Новаковић, Стана Курћубић захваљују се свима који су подржали пројекат.

Марија Тошић**************************************************************

*У нашој школи је 17. децембра 2019. године одржана својеврсна свечаност. Најпре су ученици по трећи пут одиграли представу о дечјим правима у којој учествују ученици I, III, V и VI разреда, за родитеље, наставнике и ученике. Показали смо, да смо успели да спојимо два пројекта, Обогаћени једносменски рад и Образовање за права детета. Eнергија два програма, Умемо да се разумемо и програма ОПД, чини да се у активности укључује све већи број ученика. Исте вечери додељени су сертификати за 26 ученика који су постали вршњачки едукатори образовања за права детета.

Слоган представе али и целокупног рада на ова два пројекта са ученицима је да „Деца уче од начина на који живе“. Учећи о дечјим правима, деца треба да живе своја права, јер само тако, како они кажу, могу учинити да свет постане боље место за њих и све нас. Поносимо се нашим ученицима јер су они наша будућност.

Весна Богосављевић**************************************************************

*Филмска продукција у ОШ „Слободан Секулић“, која делује у оквиру „Пилот пројекта обогаћеног једносменског рада“, реализовала је свој нови пројекат. Ученици трећег разреда снимили су свој нови филм под називом „Цар и скитница“. Екранизација старог школског скеча. Костиме су израдили сами ученици, а за сцену им је послужио амбијент школе. Све похвале за ученике трећег разреда који иду на ову активност, као и за професора Милоша Рацића, водитеља активности.**************************************************************

*Ученици четвртог разреда са својим учитељицама Виолетом Ђоковић, Горданом Жунић и Даницом Видић на часовима народне традиције и ликовне културе бавили су се грнчаријом. Уживајући у грнчарском занату, показали су своју креативност, маштовитост и ентузијазам кроз своје радове који су изложени у холу школе.

**************************************************************

Поводом 05. марта, дана Енергетске ефикасности, у Градском културном центру је одржан турнир у друштвеној игри „Играј за енергетику“. Нашу Школу су представљали ученици VI1 одељења: Марко Обућина, Никола Поповић и Валентина Шимун, у пратњи наставника Николе Сокића. Током такмичења сва деца су показала одлично знање из области енергетске ефикасности. На овај начин се желео подићи ниво знања и свести грађана о овој, веома важној теми, уз процену да су деца најбољи едукатори, како својих вршњака, тако и својих породица и комшија. Отуда и очекивање да ће се ефекти овог и свих будућих промотивних скупова, тек показати у времену које долази.

**************************************************************

У оквиру Филмске продукције, Пилот пројекта обогаћеног једносменског рада ученици наше Школе, са својим наставником Рацић Милошем и поред ситуације у којој смо се нашли због корона вируса, они су путем наставе на даљину и својом организованошћу направили још један у низу филмова „Нема повлачења, нема предаје“ подршка здравственим радницима. Једно велико БРАВО!

**************************************************************


*Представнци свих ужичких основних школа су посетили Фестивал науке у Београду, под називом „Разоткривање“. Нашу школу су представљали чланови Природњачке секције: Софија Милосављевић, Јована Јаковљевић, Лука Веланац, Емилија Лазаров, Миленија Ерић и Милица Поткољњак и наставница биологије Милева Рогић. Како им је било можете видети у извештају који је написала наставница биологије Милева Рогић.

Izveštaj sa Festivala nauke


**************************************************************

*Одржан је час историје у одељењу VIII1. Наставна јединица је гласила “Србија у Првом светском рату 1914“,  Наставник је тумачио лик регента Александра Карађорђевића који је испричао ђацима властита сећања из рата. На крају часа је приказан и дегустиран српски војнички хлеб – “таин“ као незаобилазни део војничке свакодневице.
**************************************************************

*У нашој школи је 5. децембра 2019. године одржана монаторинг посета представника Песталоци дечје фондације за Србију и представницима Ужичког центра за права детета.**************************************************************

*У оквиру обогаћеног једносменог рада ученици са учитељем Златком у издвојеном одељењу на Љубањама имали су прилику да у оквиру часова посвећених електричној проводљивости материјала путем експеримената, сами долазе до сазнања. Помоћу батерије, металних жица и сијалице, приказали смо струјно коло. Уочили смо шта је извор, проводник, а шта потрошач струје. Затварањем струјног кола, видели смо како сијалица светли и дошли до закључка због чега се то догађа (затварали смо струјно коло). Кроз покушаје да предмете од различитих материјала уведемо као део струјног кола и тиме проведемо струју до потрошача (сијалице), дошли смо до закључка да постоје материјали који могу проводити струју (проводници), а такође и они који то не могу (изолатори). На овако организованим активностима, ученици су могли сами уочавати појаве, истраживати, експериментисати и изводити закључке. Циљ оваквих идеја је да се од ученика не тражи механичко учење нити репродукција дефиниција. Желимо да уживају у свему сто нам наука нуди и да практично дођу до усвајања нових наставих садржаја.

учитељ Златко Цвијовић

**************************************************************

*Ученици другог разреда су на часовима пројектне наставе, користећи фотографије нашег краја кроз четири годишња доба, направили календар за 2019/2020. годину, који је изложен у холу школе. Активност је пропраћена њиховим учитељицама Маријом Тошић, Даном Новаковић и Станом Курћубић.**************************************************************

*Филмска продукција у ОШ „Слободан Секулић“, која делује у оквиру „Пилот пројекта обогаћеног једносменског рада“, реализовала је свој нови пројекат. Ученици петог разреда снимили су свој нови филм под називом „Било једном у Призрену“ филм о цару Душану. Све похвале за ученике петог разреда који иду на ову активност, као и за професора Милоша Рацића, водитеља активности.**************************************************************

*Час у природи ИО Љубање – Учитељ Милош Чолић са ученицима.**************************************************************

*У нашој школи обележен је Међународни дан детета пригодном представом, која представља једну од активности пројекта „Образовање за права детета“ коју наша школа реализује са Ужичким центром за права детета под покровитељством Песталоци фондације из Швајцарске. Представу су извели ученици петог разреда који похађају програм Умемо да се разумемо у оквиру обогаћеног једносменског рада. Представа је изведена за ученике из трећег, петог и седмог разреда. Представа ће бити изведена и за ученике четвртог разреда. Представу је припремила педагошкиња Весна Богосављевић уз свесрдну помоћ Љиљане Доганџић наставнице српског језика и књижевности и психолога Александре Савић.
**************************************************************

*У оквиру обележавања Светске недеље свемира ученици трећег разреда имали су занимљиве активности: учење о климатским елементима, условима живота на Земљи, настанку кратера на Месецу. Активности које су у оквиру Пилот пројекта обогаћеног једносменског рада су одржале наставнице Милева Рогић и др Јелена Радовановић.
**************************************************************

*Филмска продукција у ОШ „Слободан Секулић“, која делује у оквиру „Пилот пројекта обогаћеног једносменског рада“, реализовала је свој нови пројекат. Ученици петог разреда снимили су свој филм под називом „Сима Глуваћ“ по мотивима романа „Хајдуци“ Бранислава Нушића. Све похвале за ученике петог разреда који иду на ову активност, као и за професора Милоша Рацића, водитеља активности.**************************************************************

*Поводом обележавања Светског дана хлеба, у оквиру обогаћеног једносменског рада, са ученицима издвојеног одељења на Љубањама организована је радионица посвећену овом датуму. Ученици су, са својим наставником Цвијовић Златком , били  у прилици да сами умесе хлеб. Док се чекало да тесто „надође“,  разговарало се о историјату хлеба, путу којим настаје хлеб - од зрна до погаче, као  и о врстама хлеба.**************************************************************

*Филмска продукција у ОШ „Слободан Секулић“, која делује у оквиру „Пилот пројекта обогаћеног једносменског рада“, реализовала је свој први пројекат. Наиме, ученици трећег разреда снимили су свој први филм под називом „Нови друг у разреду“. Све похвале за ученике трећег разреда који иду на ову активност, као и за професора Милоша Рацића, водитеља активности.**************************************************************

*Млађа група деце, узраста од 3.5 до 4.5 године, из вртићa „Лептирић“ посетили су нашу школу. Дочекали су их и пожелели им добродошлицу директор школе А.Урошевић, психолог А. Савић и наставница математике М.Митровић. Малишани су присуствовали часу математике у одељењу VIII4. Колико је час био занимљив и за малу и за велику децу процените сами. Преносимо вам део атмосфере…**************************************************************

*У организацији Удружење жена за борбу против рака одржана је вожња бициклима до Стапарске бање. У вожњи су учествовали наши ученици: Лапчевић Данијел, Словић Лука, Ђорђевић Матеја, Ерић Урош под диригентском палицом професора физичког васпитања Владимира Аничића.**************************************************************

*У понедељак, 2. септембра 2019. године, ученици IV разреда одиграли су представу поводом пријема предшколаца и првака, под називом „Бакина школа“. Исту су осмислиле њихове учитељице Даница Видић, Виолета Ђоковић (написала сценарио), Гордана Жунић са наставницом енглеског језика, Маријом Верговић.**************************************************************
ШКОЛСКА 2018/19.

ЧАС БИОЛОГИЈЕ


Биологија у петом разреду је већини ученика занимљив предмет који се лако учи и у коме је доста тога познато, било да су учитељи већ причали о неким појавама и бићима или да их срећемо у свакодневном животу. Али ипак, поједине наставне јединице су тешке, управо зато што их не видимо и не срећемо и што их је тешко замислити. На пример, основну јединицу грађе сваког организма – ћелију. Њени делови имају стручне називе, који се никако не могу упростити. Ево како смо се досетили да у V2 одељењу, кроз игру и забаву, научимо те делове: ћелијску мембрану, цитоплазму, једро, ћелијске органеле. Тесто смо сами направили, по рецепту са интернета, и у игри су учествовали скоро сви ученици, иако је било замишљено као активност додатне наставе.

Предметни наставник Милева Рогић


ШКОЛСКА 2017/18.

 


ВРШЊАЧКА ЕДУКАЦИЈА


ЧАС ГЕОГРАФИЈЕ У V РАЗРЕДУ

 

Данашњи час географије у одељењу V2 био је мало другачији од претходних.
У циљу вршњачке едукације, ученице VIII2 – Кристина Мишовић, Јана Аврамовић, Милица Бешевић и Јелена Јездић, одржале су час географије својим млађим другарима.
Час утврђивања – Васиона и Земља, протекао је на један необичан начин. Ученице су на занимљив начин постављале питања, наводиле децу на логичко размишљање. Највише пажње је привукао лепо урађен пано о Месечевим менама, као и модели Месеца на којима су деца објашњавала његове различите положаје.

Гордана Анђић, наставник географије


НАША БИБЛИОТЕКА

Ове школске године школску библиотеку води професор разредне наставе Јасминка Јојић која је током септембра месеца поделила чланске карте заинтересованим првачићима који свесрдно помажу старијим члановима у сређивању колекција. Овим путем се захваљујемо и родитељима на разумевању и подршци.
Поред мноштва разноврсних књига у чији свет ће ускоро закорачити, овде ученици наше школе могу да уче, раде домаће задатке и уђивају у популарној литератури. Два пута недељно, по жељи и чешће, ради школски биоскоп, када се пројектују филмови и видео материјали везани за узраст и школско градиво.
Ускоро и са новим пројектима, изненађењима и наградним квизовима, један читалачки поздрав из библиотеке.

 

 

 

NTC-систем учења

Пре 5 година у ОШ,,Слободан Секулић“Ужице организован је тродневни семинар NTC-систем учења на коме је био присутан велики број наставника из школе. Заинтересованост за овај начин рада временом постаје све већa, па је професор разредне наставе Милан Баковић, за потребе Учитељског друштва у Ужицу, организовао исти семинар .
Од тада он са својим ученицима ради по овом систему учења. У сарадњи са творцима овог система, Регионалним центром за професионални развој запослених у образовању, најпре организује летњу школу за даровите ученике као и две ,,школице“ за ученике из ужичких основних школа.  Захваљујући овом раду од аутора је добио сертификат као главни координатор за Златиборски округ .
Сви ученици из одељења врло успешно користе овај начин рада. Овакав начин им је занимљивији и лакши да савладају градиво.  Брзо и једноставно,  кроз игру,  у току часа усвајају градиво. Све радове ученика Баковић чува и исте ученици користе када одговарају  (у виду електронског портфолиа). Неки од часова су снимљени (могуће је видети њихов рад на самом часу).  Овај начин рада (асоцијативни) користио је у наставним предметима: српски језик, свет око нас и природа и друштво. Садашња генерација ученика IV разреда  друга је генерација са којом ради на овај начин.  На Наставничком већу у школи презентовао је асоцијативно учење као пример добре праксе, приказујући мапе ума које су направили ученици,  а и сами ученици су демонстрирали усвојеност градива коришћењем мапа ума. Неки од њих користили су мапе ума у предметној настави за лакше усвајање градива и одговарање.
Сваки ученик поседује збирку својих радова са фасциклама. Обухваћени су сви ученици,  па и ученица која ради по ИОП-у. Са овим начином рада упознати су и родитељи ученика током првог разреда.  У почетку су били скептични не знајући о чему се ради, међутим,  данас овакав систем рада фаворизују и распитују се да ли би могао бити настављен и у старијим разредима.
ШКОЛСКА 2014/2015.


Бициклистички камп у селу Љубање

Група ученика наше школе са професором физичког васпитања, Владимиром Аничићем, традиционално су и ове године организовали Бициклистички камп у селу Љубање. Одлично су се провели, посетили су многа интересантна места у околини и задовољни се вратили у Ужице након седам дана. Погледајте видео записе са кампа (са звучном подршком на српском и енглеском језику – текст говори Милица Кулић, ученица VIII 2 одељења).

 

СРПСКИ ЈЕЗИК – IV РАЗРЕД

У сврху пријемчивијег представљања и обрадe историјских садржаја ученицима из свих наставних области, у основне школе уводе се иновативни наставни модели, као што је подела на тематске недеље.
Сматра се да нови задаци, који се данас постављају школи, могу бити успешно реализовани уз помоћ дидактичких иновација, и то у највећој мери оних које се односе на саму наставу. У васпитно-образовном процесу, иновације воде ка квалитетнијој и ефикаснијој настави кроз уношење нових елемената са становишта циљева, садржаја, метода, облика и васпитно-образовних техника. Иновације сe посматраju кроз наставне моделе који у раду означавају скуп начина и поступака у организацији и извођењу наставе. Они треба да обезбеде синхроно дејство две главне компоненте наставе: учења и поучавања. Насупрот класичним наставним моделима, са једнозначним и ригидним односима у настави који се одвијаја под будним оком наставника, новим модели уважавају различитост поменутих компоненти и разноврсним наставним поступцима усклађују њихово међусобно деловање.
Полазиште иновативних модела којима се обрађују историјски садржаји чини интеграција нових приступа садржајима, начинима и поступцима поучавања. Они укључују хеуристичко и проблемско поучавање, учење кроз истаживање, рецепцију и креацију, визуализацију градива разним структурно-графичким елементима, као и разноврсне активности ученика у свим фазама наставе: израду историјских мапа, ленти времена, истраживање породичне историје ученика, поставку етно-кутка са примерима делова ношњи и изложбу старих предмета као историјских извора, израду макете средњовековног дворца и др. Посебна значајност дата је методи игре. Током примене игре у настави историјских садржаја пажња се не усмерава на сценско-извођачки поступак, већ се игра посматра као ученичка активност у којој је примарно стицање знања о прошлости. Успешност се темељи на конструкцији приче уз помоћ доступних историјских извора и садржаја, при чему је важно разумети различите тачке гледишта. На тај начин омогућава се да „ситуације из прошлости постану велике слике о епохама виђене као низ промена у времену, а не као статичне визије“ . Дакле, сценске игре симулације у учионичком простору, игровни прикази, музицирање и већ поменуте активности имају задатак да подстакнуто сазнајно искуство што успешније преобликују у знање.
Један овакав час одржан је ове последње недеље јануара школске 2014/2015. године, у којој смо прославили нашу школску славу – Савиндан. Час су нам представили учитељица Љубица Аничић и одељење IV3.


ТЕХНИЧКО И ИНФОРМАТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ


ОДЕЉЕЊЕ II2 (Физичко васпитање)


КОПНЕНИ БИОМИ (Биологија-Географија)


МЕРЕЊЕ КРВНОГ ПРИТИСКА (Биологија)


ЕФЕКАТ СТАКЛЕНЕ БАШТЕ (Физика/Биологија)


ЈАВНИ ЧАС из Музичке културе„Корак у науку“ – 5. разред

Пројекат „Наша планета, наша будућност“

Наша школа је и ове године добила позив да учествује у међународном пројекту Школски климатски изазов, који ов године има тему „Наша планета, наша будућност“. Главни покровитељ овог пројекта је WWF Србија, Овај пројекат подразумева да ученици, у малим тимовима (3-4 ученика) презентују еколошке проблеме свог града и шире околине, да осмисле идејно решење за један или више еколошких проблема, да направе прототип своје идеје и да презентују пред комисијом резултате рада.

Нашу школу је представљало два тима ученика петог разреда: Еко – школарци, који су осмислили рециклажно двориште које недостаје нашем граду, и Зеленкаде- који су осмислили аутомат за рециклажу текстила који награђује све који учествују у овом процесу.

Међу 10 најбољих идеја учао је тим Зеленкаде.

Финални догађај је био у Београду, 9.априла у простору Миљенко Дерета. Наши представници су веома успешно направили прототип аутомата који рециклира текстил,  и самоуверено и сигурно презентовали своју идеју пред комисијом. Награђени су сви учесници конкурса, тако да је свих 8 наших учеика добило кљигу о експерументима и физици..

Носилац активности
Милева Рогић

Активност –Вршњачка едукација

Веома је важно развијати код ученика способност презентовања и преношења знања. Корисно је за оне који презентују, али и  ученике који слушају и усвајају знање. Због тога смо се договорили да у дечијем клубу организујемо вршњачку едукацију, да ученици петог разреда који иду на СНА Корак у науку покажу шта су научили ученицима другог и трећег разреда. Радионицу смо назвали „Покажи шта знаш“ а то су биле следеће активности:

-Представљен је пројекат „Наша планета, наша будућност“ и аутомат за рециклажу текстила,

- Демонстриране су глобалне последице загађивања – ефекат стаклене баште и оштећење озонског омотача

- Микроскопирање и прављење препарата, коришћење лупе

- Делови људског тела, ћелије и органи

- Заштићене биљке Србије

- Кориђење компаса и апликације за мерење магнетног поља у природи

Било је доста ученика, простор дечијег клуба је био премали. Следеће године ћемо сигурно активност поновити, али у холу школе, и заједно са другим Слободним наставним активностима.

Носилац активности
Милева Рогић