Home

Обогаћени једносменски рад
Пилот пројекат „Обогаћени једносменски рад“ школска 2019/2020. година


На основу одобрења Министарства просве, науке и технолошког развоја од септембра ове школске године почела је реализација пилот пројекта “Обогаћен једносменски рад” у матичној школи и у ИО Љубање.

Изузетно је важно што је наша школа успела да буде део овог пројекта који је изазов свим учесницима у наставном процесу. Ученици ће имати занимљиве школске дане, јер их поред учења очекују бројне секције, од спорта до занимљиве науке. Родитељи ће бити спокојни јер ће деца бити у школи док су они на послу. Наставницима, стручним сарадницима, директору овакви школски дани су прилика да покажу креативност и спремност да изнесу добре идеје које ће унапредити наставни процес.

Стручни тим наставника и сарадника ове школе, увек спреман за изазове и новине, са одушевљењем је прихватио овај пројекат и осмислио научно истраживачке и пројектне радионице које ће имати додирних тачака са редовном наставом, али нису њен саставни део. Акценат је стављен на природне науке, комуникацију и језике. „Обавезне су и физичке активности, јер је примећено да све више деце, због превише седења, има неки облик деформитета кичме“.

У школи су осмишљене активности за које смо сматрали да су деци потребне и које ће им бити занимљиве. У трећем и петом разреду укупно има 150 ученика, а анкетом родитељи ће се изјаснити да ли ће њихова деца похађати одређене врсте активности.
Обогаћени једносменски рад практично значи да ће деца у школу бити у преподневној смени, а када се заврши настава они ће бити распоређени на планираним активностима, а имаће и оброк._____________________________________________________________________________________________________________


Филмска продукција у ОШ „Слободан Секулић“, која делује у оквиру „Пилот пројекта обогаћеног једносменског рада“, реализовала је свој нови пројекат. Ученици петог разреда снимили су свој трећи филм под називом „Било једном у Призрену“ филм о цару Душану. Све похвале за ученике петог разреда који иду на ову активност, као и за професора Милоша Рацића, водитеља активности.

______________________________________________________________________________________


Промоција школе на РТС-у, 26.09.2019. године (1:21 секунда).

______________________________________________________________________________________


У оквиру обогаћеног једносменог рада ученици са учитељем Златком у издвојеном одељењу на Љубањама имали су прилику да у оквиру часова посвећених електричној проводљивости материјала путем експеримената, сами долазе до сазнања. Помоћу батерије, металних жица и сијалице, приказали смо струјно коло. Уочили смо шта је извор, проводник, а шта потрошач струје. Затварањем струјног кола, видели смо како сијалица светли и дошли до закључка због чега се то догађа (затварали смо струјно коло). Кроз покушаје да предмете од различитих материјала уведемо као део струјног кола и тиме проведемо струју до потрошача (сијалице), дошли смо до закључка да постоје материјали који могу проводити струју (проводници), а такође и они који то не могу (изолатори). На овако организованим активностима, ученици су могли сами уочавати појаве, истраживати, експериментисати и изводити закључке. Циљ оваквих идеја је да се од ученика не тражи механичко учење нити репродукција дефиниција. Желимо да уживају у свему сто нам наука нуди и да практично дођу до усвајања нових наставих садржаја.

______________________________________________________________________________________
 

Ученици од првог до четвртог разреда Издвојеног одељења у Љубањама такође су укључени у пилот-пројекат обогаћеног једносменског рада Министарства просвете кроз садржајнији боравак у школи.

Активности се спроводе у учионичком простору, али идеални природни услови погодују многим радионицама у вези са физичким и здравственим васпитањем и онима које се односе на сређивање школског дворишта. Ученици се баве одржавањем оближњег воћњака богатог садницама шљиве и јабуке, као и бригом о четинарима и зимзеленом украсном шибљу који су посебан понос Љубањске школе, јер су га пре око пола века садили управо ђаци ове школе. Међу њима је и Митар Јовановић, деда Душанке Јовановић, ученице IV разреда, који чува овце у близини и често наврати на „чашицу разговора“ са учитељима и децом како би евоцирао успомене на школске дане, сађење и бригу о четинарима, као и на велику бројност ученика у, како каже, његово време.


Ученици ће кроз радионице драме учити да боље исказују своја осећања и поправљати дикцију, док ће кроз неке друге више учити о самопоштовању, поштовању одраслих, међусобној толеранцији, развоју хуманих особина. Учитељи ће радити на развијању компетенција код ученика које ће им помоћи да знања примене у свакодневном животу.


У овој школи настава се већ одржава у једној смени, тако да се лакше прилагодило обогаћеном концепту рада. 
Часови почињу у уобичајено време за прву смену, од 7,30 часова. После редовне наставе дете које жели да оде кући нико у томе не спречава. Међутим, ученици су, из дана у дан, све заинтересованији за понуђене активности.

Љубањска клима и сам рељеф погодују активностима из домена еколошке етике, заштите и добробити биљног и животињског света. Оне могу подразумевати да се у школи прави мали зоо-врт од животиња које могу да живе у дворишном простору, а ученици се већ брину о онима које нас саме већ посећују, као што су живахне веверице, скупљајући додатне количине лешника и ораха како би што безбедније провеле зиму. Дакле, ученици их хране, чисте њихова места боравка, а спремни су и да припреме предавања за своје вршњаке из града о начину живота и исхрани и заједно са њима изналазе начине за обезбеђивање хране.


Деца ће на пролеће моћи и да направе врт и да га одржавају, а посебну чар даће годишње доба које нам управо следи – зима. Скијање и санкање у безбедним деловима школског дворишта, које има нагиб, чиниће посебну радост за ученике наше школе.


Школа је такође заинтересована да изађе у сусрет и свим ужичким малишанима којима је „досадио градски бетон“ и желе наставу у природи, додир са чистим, готово планинским ваздухом, да дишу пуним плућима и испробају старе игре које су упражњавали њихови преци. Надамо се да ћемо у томе имати подршку локалне заједнице и да ће планови које смо осмислили бити издводљиви у што скорије време.

Милош Чолић  
-мастер учитељ-

______________________________________________________________________________________

 

У оквиру обележавања Светске недеље свемира ученици трећег разреда имали су занимљиве активности: учење о климатским елементима, условима живота на Земљи, настанку кратера на Месецу. Активности које су у оквиру Пилот пројекта обогаћеног једносменског рада су одржале наставнице Милева Рогић и др Јелена Радовановић.

______________________________________________________________________________________

 Поводом обележавања Светског дана хлеба, у оквиру обогаћеног једносменског рада, са ученицима издвојеног одељења на Љубањама организована је радионица посвећену овом датуму. Ученици су, са својим наставником Цвијовић Златком, били  у прилици да сами умесе хлеб. Док се чекало да тесто „надође“,  разговарало се о историјату хлеба, путу којим настаје хлеб - од зрна до погаче, као  и о врстама хлеба.

______________________________________________________________________________________

Да историја може да се учи и на занимљив начин доказ су наставници и ученици наше школе. Ученици петог разреда су са својим професором Милошем Рацићем снимили краткометражни филм о Душану Силном, први од пет које планирају да ураде о династији Немањића. Ученици су уживали у току снимања. На овај начин су доста тога научили о овом великом владару.

______________________________________________________________________________________

У нашој школи је 17. децембра 2019. године одржана својеврсна свечаност. Најпре су ученици по трећи пут одиграли представу о дечјим правима у којој учествују ученици I, III, V и VI разреда, за родитеље, наставнике и ученике. Показали смо, да смо успели да спојимо два пројекта, Обогаћени једносменски рад и Образовање за права детета. Eнергија два програма, Умемо да се разумемо и програма ОПД, чини да се у активности укључује све већи број ученика. Исте вечери додељени су сертификати за 26 ученика који су постали вршњачки едукатори образовања за права детета.

Слоган представе али и целокупног рада на ова два пројекта са ученицима је да „Деца уче од начина на који живе“. Учећи о дечјим правима, деца треба да живе своја права, јер само тако, како они кажу, могу учинити да свет постане боље место за њих и све нас. Поносимо се нашим ученицима јер су они наша будућност.

Весна Богосављевић

______________________________________________________________________________________

Ученици трећег разреда у оквиру пројекта „Обогаћеног једносменског рада“ снимилои су свој нови филм под називом Продавац Памети.

Милош Рацић

 

______________________________________________________________________________________

У циљу упознавања једног од занимања којим се људи баве, као и осамостаљивања деце и укључивање у рад одраслих у складу са узрастом, ученици у издвојеном одељењу на Љубањама у оквиру једносменог обогаћеног рада са својим учитељем Златком одлучила да направе „бакин колач“. Упустили смо се у овај, за нас веома занимљив подухват. Свако је добио неко задужење и уз асистенцију и савете учитеља деца су кренула у акцију. Брашно, уље, шећер, јаја, млеко, прашак за пециво, мало вештине и готова „смеша“ за наш колач. Смењивали смо се прикиком пречења да би сви учествовали у сваком сегменту стварања нашег колача. На крају смо у сласт све појели. Уз све то много смо се лепо забавили а верујем доста тога научили.

Златко Цвијовић

______________________________________________________________________________________

Мисија наставника и школе није само да пруже формално образовање. Оно што је важније од учења лекција и одличних оцена јесте да помогнемо ученицима приликом стицања практичних знања. У оквиру једносменог обогаћеног рада у ИО Љубање, ученици су се опробали у шивењу. Учили смо да пришивамо дугмад. Жеља ми је била да се само мало помери обавезујућа граница, да се уради нешто ново и корисно – што ће кад тад требати да знамо. Већ пре првог школског часа, на ученичким клупама нашле су се крпе, игле, конци, разнобојни дугмићи. Учитељ је знао да већи део ученика не зна у рукама ни иглу држати, а камоли ушити најобичније дугме. Било је занимљиво. Колико муке око увлачења конца у иглу, око везања чворића на крају кончића! Ускакали су ученици који су вештији у овој активности, али и учитељ. Затим је уследило пришивање дугмета са 2 и са 4 рупе. Сви су радили с великим занимањем, а када је време предвиђено за ове активности истекло ученици су били срећни јер су у тим активностима стекли вештине које могу применити у свакодневном животу.

Златко Цвијовић

______________________________________________________________________________________

Деца воле квизове – воле такмичења! Имају неизмерну жељу да докажу и покажу своја знања и умења.Они желе да знају колико вреде. У оквиру обогаћеног једносменог рада на активности Подршка у учењу учитељица Слађана Радибратовић и учитељ Златко Цвијовић са ученицима трећег разреда организовали су квиз такмичење. Питања за квиз су осмишљена и припремљена од стране учитеља у складу са наставним планом и програмом. Шест екипа се надметало у пет игара: слагалица, мозгалице, ребуси, занимљива математика и асоцијације. Без обзира на резултат, циљ оваквог надметања био је дружење и потврда да ученици могу да науче много тога кроз игру и забаву. Честитамо победницима као и свим другим такмичарима на показаном знању и способностима!

Златко Цвијовић

________________________________________________________________________________________________

Промоција школе у  недељним новинама „Вести“ од 01.10.2019. године.

Vesti 01.10.2019 001

Промоција школе на РТС-у, Ово је Србија 29.01.2020. године (29:28 секунда). https://www.youtube.com/watch?v=JJnZRxT_mMw&feature=youtu.be******************************************************************************************

Да би се добила лепа макета потребно је имати истанчан осећај за комбинацију материјала, сигурну руку и око и осећај за склад и лепоту боја и облика. У оквиру обогаћеног једносменског рада ученици у издвојеном одељењу на Љубањама испробавали су своју креативност у дизајнирању кућица које се ослањају на потпуно природне материјале. За израду кућица користили су: шибице, сламу, чачкалице, шишарке. Током заједничког рада на часовима ученици су успели да маштом и креативношћу остваре задате циљеве. Мали ствараоци, деца, били су инспирисани архитектуром и животом наших предака и користећи наведене материјале дочарали су изглед праве старинске куће.

Златко Цвијовић*******************************************************************************************

У просторијама Дечјег културног центра Београд, 08. марта 2020. године, одржан је КИДИКЕМ – ђачки филмски фестивал. Ученици ОШ “Слободан Секулић“ освојили су посебну награду за глуму за филм “Одело не чини човека“. Група аутора у оквиру школске Филмске продукције, која је реализовала овај филм, награђена је дипломом, медаљом, књигама, качкетима и мајицама. Велико браво за ученике и њиховог наставника Николу Рацића.

Милош Рацић

??????????

*******************************************************************************************

У оквиру Обогаћеног једносменског рада Филмска продукција је снимила још један филм под називом „ВРБИЦА И ЛАЗАРИЦА“.

Милош Рацић

*******************************************************************************************

Вршњачка едукација
Пројекат: Обогаћени једносменски рад
Обрада наставне јединице: „The Gold Robber“
Наставница енглеског језика: Јелене Чавић
Режија и глума: Филип Киковић, III разред
Сниматељ: Филипов тата

*******************************************************************************************

У оквиру Филмске продукције, Пилот пројекта обогаћеног једносменског рада ученици наше Школе, са својим наставником Рацић Милошем и поред ситуације у којој смо се нашли због корона вируса, они су путем наставе на даљину и својом организованошћу направили још један у низу филмова „Нема повлачења, нема предаје“ подршка здравственим радницима. Једно велико БРАВО!

Порука за ђаке

Подели аплауз 

Ви знате да свако вече у 20 часова аплаудирамо свим здравственим радницима, јер се брину о свима нама! Тај аплауз ћемо одвојити као најважнији, јер здравствени радници тренутно раде најтежи посао!
Али, то не значи да никоме другом не поделите аплауз, у току дана.

* Поделите аплауз:
– свим људима који сада морају да раде, да би ми имали све што нам треба;
- вашим бакама и декама који не излазе из кућа;
- вашим мамама за диван ручак;
- вашим татама за набављање намирница и плаћање рачуна;
- вашим бакама за крофне, палачинке, …
- вашим декама за ложење ватре, неку стару причу, неки савет, …
- свим просветним радницима који за вас спремају и држе часове на РТС-у;
- и свим другим којих сте се ви сетили да то заслужују…

И НАРАВНО ВЕЛИКИ АПЛАУЗ ЗА ВАС, који:

- редовно и одговорно извршавате школске обавезе;
- играте се и забављате млађег брата или сеcстру;
- помажате у изради домаћих задатака млађем брату или сестри…

И НАЈВЕЋИ АПЛАУЗ ЗА СВЕ ВАС КОЈИ ИСПУЊАВАТЕ СВОЈЕ ОБАВЕЗЕ НЕ ЧЕКАЈУЋИ УМОРНЕ РОДИТЕЉЕ!!!

Значи: 

ваша одговорност + брига и нега ваших родитеља + брига и нега здравствених радника =
СИГУРНА ПОБЕДА НАД ВИРУСОМ КОРОНА!

*******************************************************************************************

У оквиру обогаћеног једносменског рада кроз Подршку у учењу ученици издвојеног одељења на Љубањама у ванредним околностима били су креативни. Извели су огледе прављења течног сапуна од комадића сапуна као и прављење чипса од јабука, наравно уз надзор родитеља. Ово су плодови њиховог рада.

Златко Цвијовић

*******************************************************************************************

Људски мозак је десет хиљада пута моћнији од било ког рачунара. Ми користимо само око 1% његовог капацитета. Мапе ума су средство за креативну организацију мисли које нам помаже да боље искористимо неограничену моћ мозга. Помоћу Мапа ума – користећи слова, бројеве, боје, линије, цртеже – са лакоћом и уживањем постижемо изузетне резултате у памћењу и учењу на свим нивоима. У оквиру обогаћеног једносменског рада кроз активност Подршка у учењу ученици трећег разреда имали су задатак да направе мапе ума на тему која је везана за садржаје из Природе и друштва и Српског језика. Ово су плодови њиховог рада.

*******************************************************************************************

На иницијативу Тениског Савеза Србије, а у сарадњи са Министарством просвете у прошлој години је 11 школа прикључено у пројекат Тенис у основним школама. Ове школске године у пројекат је укључено још 10 основнох школа међу којима је и наша школа ОШ“Слободан Секулић“ Ужице. Програм је намењен ученицима првог разреда који се добровољно определе за тенис. Пројекат Тенис у основним школама се реализује преко активности у оквиру пројекта „Обогаћени једносменски рад“. Тениски Савез је обезбедио лоптице, мреже и рекете прилагођене узрасту ученика. Вежба се у групама по један час недељно. Ово су неки кадрови са тих часова.

вршилац активности
Драган Ивановић