m

ОШ „Слободан Секулић“ саграђена је као пета по реду основна школа у Ужицу. Припадамо месној заједници Крчагово.

Норвешких интернираца 18,
31000 Ужице

+381 31 562 981 / +381 31 562 982

Top
Image Alt

ДАН ЗАСТАВА

 

 1

Поштовани ученици, професори и запослени,

Данас Република Србија и Република Српска обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе, дан када је 15.9.1918. пробијен Солунски фронт.

То је велики дан за Србију, Републику Српску и целокупан српски народ, јер нема виших и важнијих вредности од јединства и слободе нашег народа.

Краљ Петар Први Карађорђевић уручио је јуна и новембра 1911. Године 51 пуковску заставу својој војсци. Ниједна од тих застава није заробљена, што је преседан модерног ратовања. Јунаци којима је поверен задатак да се старају о тим заставама, прошли су све битке балканских и Првог светског рата, да би баш на анашњи дан 1918. године,  јуришајући управо испод тих барјака, кренули у пробој Солунског фронта. Слава нашим великим, српским јунацима!

То је празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују вредности на којим се темељи хумано друштво, култура, језик, традиција, вера. То је култура коју смо стварали, то је вера без мржње, то је наше биће, то нас чини и одређује достојним народом.

Као што се поносимо својим прецима, тако би требало да учинимо све да се наши потомци сутра поносе нама. Да их учимо како се за слободу и у слободи живи, да их научимо како се памти, како се заслужује достојанство и како се поштује наша Србија.

Нека живи српско јесдинство, наша слобода и наша црвено-плаво-бела тробојка!

Нека живи српски народ где год живео!

Живела Србија!

 

Проф Др Дарија Кисић Тепавчевић,

Министарка рада, запошљавања, борачка и социјална питања