m

ОШ „Слободан Секулић“ саграђена је као пета по реду основна школа у Ужицу. Припадамо месној заједници Крчагово.

Норвешких интернираца 18,
31000 Ужице

+381 31 562 981 / +381 31 562 982

Top
Image Alt

„Подршка развоју људског капитала и истраживању“

Пројекат „Подршка развоју људског капитала и истраживању – Опште образовање и развој људског капитала“

Пројекат ,,Унапређење квалитета наставе – развој компетенција кроз мултидисциплинарни приступ – сарадњом до знања“

Учешћем у пројекту ,,Унапређење квалитета наставе – развој компетенција кроз мултидисциплинарни приступ – сарадњом до знања,“ Школа ће наставити своју стратегију развоја и у овој години, јачајући стечене компетенције кроз сарадњу са другим школама и институцијама образовања.

У школској 2017/18. години Школа је узела учешће у пилот пројекту ,,Електронски дневник“ Министарства просвете науке и технолошког развоја. У континуираној сарадњи са ауторима електронског дневника допринећемо процесу доградње постојећег модела. Јачајући дигиталне компетенције наставника омогућићемо ефикаснију комуникацију са родитељима ученика, као и већу транспарентност у сопственом раду.

У школској 2017/18. години учествујемо и у пројекту „Основи безбедности деце“. Сарадњом два министарства, Министарства полиције и Министарства просвете, науке и технолошког развоја осмишљен је напред наведени пројекат који има за циљ подизање свести на виши ниво о безбедности и безбедносној култури ученика. Овај програм се реализује у сарадњи са Полицијском управом Ужице у четвртом и шестом разреду .

Школа ће у сарадњи са саветовалиштем за младе Дома здравља у Ужицу реализовати Пројекат ,,Слушам, чујем, разумем – вештине комуникације и мирног решавања конфликата“. Рок септембар-децембар 2017.

Школа ће наставити активности из пројекта „Покренимо нашу децу“- свакодневним петнаестоминутним физичким активностима у разредној настави.

14. и 15. јануар 2014. године

ОШ ,,Слободан Секулић“ Ужице стекла је право учешћа у пројекту „Подршка развоју људског капитала и истраживању – Опште образовање и развој људског капитала“ .
У оквиру планираних активности са детаљима првог дела обуке неопходно је упознати :
– све наставнике и стручне сараднике у школи, као и директора школе,
– представнике родитеља у Школском одбору школе, с обзиром на значај раног укључивања родитеља и институција подршке у приступу настави усмереној на учење и развој компетенција, као и
-просветне саветнике у Школској управи.

Овим путем желим да Вас упознам са детаљима првог дела обуке који је одржан 14. и 15. јануара 2014. године.
Детаљи о укупном програму и трајању обуке налазе се у прилогу овог дописа.

С поштовањем

Директор Школе
Рафајло Јелисавчић

Oбука за менторе у оквиру пројекта “ Развионица“

1. и 2. март 2014. године

У суботу и недељу  у Школи је одржана обука учитељима за улогу ментора студентима Учитељског факултета у оквиру пројекта „Развионица“. Поред учитеља из наше школе, семинару су присуствовали и учитељи из других ужичких школа.

Добре навике стичу се у породици и школи

ПРОЈЕКАТ – МОДЕРНА ШКОЛА У ФУНКЦИЈИ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА

Основна школа „Слободан Секулић“ је промотер одрживог развоја у локалној заједници. С тим у вези у Школи се реализује пројекат под називом „Модерна школа у функцији одрживог развоја“.

Пројекат – „Примарна селекција отпада у школама у Ужицу и Тузли“

Од 21. до 25. августа, 2013.године, реализован је Еко-камп на планини Тари у организацији Регионалне Развојне Агенције Златибор (РРАЗ), Регионалне Депоније „Дубоко“ и Удружења наставника „Опстанак“. Менаџер овог пројекта је Милош Радојевић, виши саветник за животну средину у РРАЗ. Камп је део активности пројекта „Примарна селекција отпада у школама у Ужицу и Тузли“ у коме је учествовало 7 основних, седам средњих школа града Ужица и основне школе из Тузле. Нашу школу су представљали: Милица Обрадовић и Душан Божић, ученици 82 и Милева Рогић, наставница биологије.

ИЗВЕШТАЈ СА ЕКО-КАМПА НА ТАРИ

Први дан кампа, 21. август 2013.

Дошли смо на планину Тару!
-Нас 28 ђака из Тузле и Ужица, заједно са 17 наставника и чланова пројектног тима, сместили смо се у хотелу “Бели Бор”.
-Упознавање са петодневном агендом кампа, коју нам је представила госпођа Љубинка Крвавац. Након тога, уследило је упознавање са Националним парком Тара. Господин Миодраг Петровић, запослен у овој установи, нам је кроз дивну презентацију, приближио све особености и лепоте овог заштићеног подручја. Сазнали смо много о разноврсности и богатству живог света, као и о врстама које живе само на овом поручју: Панчићева оморика, Панчићев скакавац, различак из кањона Дервенте…
-Мајице и капе које смо добили од пројектног тима биће заштити знак учесника кампа.
-У слободно време смо разгледали околину и амбијент хотела.
-На крају радног дана имали смо пројекцију филма „Планета Земља“ којим смо направили увод у будуће активности.

Други дан кампа, 22. август 2013.

-Дан смо започели едукативном шетњом у току које смо се упознали са биодиверзитетом Таре. То је била прилика да разменимо знања и упознамо биљке у природном окружењу.
-Потом смо радили на изради паноа који приказује процес примарне селекције отпада у нашим школама.
-Посетила нас је екипа регионалне телевизије “Лав”, која је забележила активности кампа.
-У оквиру спортских активности организована је шетња до хотела “Оморика” у дужини од 7 км.
-По повратку, учествовали смо у радионици “Бројеви говоре” у оквиру које смо, кроз математику, дошли до занимљивих података о количини отпада који стварамо.
-Истовремено су наставници имали презентацију на тему ”Одлагање медицинског отпада”.
-Крај дана је обележила пројекција научно-едукативног филма “Спасавање врста”.

Трећи дан кампа, 23. август 2013.

-Едукативна јутарња шетња до расадника је означила почетак трећег дана. Професор Миодраг Петровић нас је провео кроз расаде лековитих биљака и упознао како их треба користити. Ово је била прилика да се још боље упознамо са биодиверзитетом овог подручја.
-Након шетње смо презентовали паное које смо израђивали на јучерашњој радионици, на којима смо представили ток пројекта примарне селекције отпада у нашим школама, као и будуће планиране активности.
-Поподне смо започели активностима на спортским теренима са друговима и наставницима.
-Након спорта уследила је Презентација о енергетској ефикасности. На основу стеченог знања групно смо израдили паное на којима смо представили могућности примене енергетске ефикасности у свакодневном животу.
-Истовремено наставници су организовали округли сто, где су размењивали искуства у вези са: методама и техникама рада на пројекту, примерима добре праксе и тешкоћама у раду.
-И коначно је на ред дошло диско вече!!!

Четврти дан кампа, 24. август 2013.

-Четврти дан еко-кампа је започео промо филмом о управљању отпадом у Републици Србији. Кроз презентацију су нас водили Месед Бараковић (ЈКП Комуналац, Тузла) и Милош Радојевић (РРА). Научили смо много о процесу изградње санитарних депонија, њиховом функционисању и значају примарне селекције отпада за животни век депоније.
-Такође смо погледали презентацију „Уметност отпада“, након које смо групно израђивали уметничке предмете од отпада који смо прикупили током боравка на Тари. Уживали смо у нашем креативном стваралаштву и мноштву предмета које смо направили.
-После подне смо посетили Митровац и Заовинско језеро. Посебан утисак на нас оставила је Тепих ливада, као и место са кога је Јосиф Панчић први пут угледао „своју оморику“. Током излета смо искусили суровост планине Таре због изненадне кише и јаког града. Ово је била и прилика да током пута уочимо како промена надморске висине утиче на смењивање биоценоза.
-Вечерње часове обележила је изложба и презентација наших уметничких радова.

Последњи дан еко-кампа, 25. август 2013.

-Јутро смо започели презентацијом „Позитивна искуства у примарној селекцији отпада у Белгији“ (Милош Радојевић, РРА), у којој смо видели добре примере и схватили да се све државне структуре, чак и законски, морају укључити у овај процес, као и да је битно константно подизање еколошке свести од најмлађег узраста.
-Потом смо, кроз дискусију, донели кључне закључке у вези нашег петодневног рада и предлоге за наставак пројекта.
-Покренули смо иницијативу за петицију којом би смо убедили одређене структуре власти да се озбиљније посвете проблему примарне селекције отпада. Петиција ће бити постављена на интернету, а организоваћемо и акције прикупљања потписа.
-На крају смо попунили евалуационе упитнике и констатовали да смо врло задовољни и да нам је жао што се камп завршава.
-Камп је затворио менаџер пројекта.

Пројекат – Одрживи развој

Додела награда поводом Конкурса – Одрживи развој Града Ужица

Током марта месеца 2013. године у Школи је одржан конкурс поводом пројекта „ Други корак ка школи одрживог развоја“ на тему Одрживи развој Града Ужица. Конкурс под покровитељством Финске амбасаде, Регионалног центра и Града Ужица као партнера Школе, обухвата литерарне, ликовне и радове у PPT формату. Конкурсу се одазвао велики број ученика из свих основних школа града Ужица. У петак, 19. априла одржана је манифестација доделе награда ученицима са најбоље оцењеним радовима. У све три категорије подељене су по три награде, а било је и девет утешних награда у облику MP3 player-a. Прва награда је била Таблет PC, другонаграђени учесници су добили дигитални фото апарат, а трећепласирани MP 4 player. Доделу награда је пропратила локална телевизија “Лав“ .

Пројекат – „Небо је наша граница“ – рад са надареном децом

17. и 18. новембар 2012. године

У суботу и недељу наша школа је била домаћин сусрета ученика у оквиру пројекта „Небо је наша граница“ – рад са надареном децом. Гости су нам били ученици и њихови наставници из Основне школе „Ристо Манојловић“ из Колашина и Основне школе „Свети Сава“ из Фоче. Том приликом ученици су размењивали своја знања из природних наука – теоретски и практично. Наиме организован је мањи квиз из области хемије, физике и географије, а затим су и изводили огледе у кабинетима за физику и хемију. Наши гости су имали задовољство да посете и другу хидроелектрану на свету „Под Градом“ на реци Ђетињи, која је направљена по Теслиним принципима вишефазних струја.

Посета Националном парку Тара

27.октобар 2012.године

У оквиру реализације пројекта „Модерна школа у функцији одрживог развоја“ група ученика и наставника посетила је Национали парк Тара.

Наставници:
Стана Курћубић, Милица Михајловић, Тања Ћалдовић, Верица Брковић, Милева Рогић, Милорад Јањушевић, Љиља Ћитић, Мира Обрадовић, Рафајло Јелисавчић, Радомир Бошњаковић и Софија Срндаћевић.

Ученици:
III1 Ћосовић Јован, Вучићевић Сара
III2 Миловановић Михаило, Марковић Нина
III3 Томановић Алекса, Икодиновић Маша
IV1 Васић Ђурђина, Марачић Јелена
IV2 Благојевић Тијана, Димитријевић Филип
IV3 Томић Вања, Симић Јана
V1 Милановић Кристина, Павић Матија
V2 Симић Сања, Аврамовић Петар
V3 Панић Невена, Аћимовић Лука
V4 Поповић Јелена, Станојчић Марко
VI1 Јанковић Ана
VI2 Андрић Драгана, Јакшић Милица
VI3 Зарић Драган, Васић Анђелина
VII1 Гардовић Маријана, Марковић Филип
VII2 Југовић Лазар, Симић Сара
VII4 Селаковић Филип, Станковић Сара

Новинарска секција: Бешевић Марија VI3, Божовић Дарко VI3, Срндаћевић Јана VI1

Са школског игралишта кренули смо у 10 часова. Нешто после 11 часова стигли смо до Калуђерских бара где су нас у расаднику НП Тара сачекали водичи и одржали предавање о делокругу рада расадика. Добили смо саднице ендемских врста четинара као и лековитог биља које ћемо засадити у школи, формирати мини ботаничку башту коју ће ученици Еколошке секције одржавати.

Након расадника посетили смо Центар за посетиоце на Митровцу где смо разгледали изложбену поставку и одгледали филм “Биодиверзитет Таре”. Затим смо прошетали до Дечјег одмаралишта Митровац и ручали у ресторану Качара. Вратили смо се преко Заовинског језера, ХЕ Перућац, реке Врело, Бајине Баште и стигли у Ужице око 18 часова.

Дивно смо се провели, доста видели, доживели и запамтили. Пренећемо искуства друговима и колегама како би и они осетили бар део ове лепоте!

Посета Немачкој поводом пројекта „Одрживи развој на Западном Балкану“

Поводом Пројекта о одрживом развоју на Западном Балкану, директор Школе, Рафајло Јелисавчић, заједно са представницима школе-партнера из Колашина, посетио је основну школу у Франкфурту. Посетом је обухваћено и разгледање руралног дела ове области, оближње ботаничке баште, као и радионице које су се бавиле одрживим развојем у економском и еколошком смислу. Посетили су газдинства која се загревају уз помоћ соларне енергије, солуцију којом се и наша држава последњих година бави као опцијом загревања домова и институција.

Посета Колашину

Субота, 22. септембар 2012. године

Поводом пројекта под називом „Небо је наша граница – подршка надареној деци“ у сарадњи са ОШ „Ристо Манојловић“ из Колашина и ОШ „Свети Сава” из Фоче, представници стручних актива присуствовали су састанку везаном за пројекат. Конзорцијум је настао као подршка пројекту „Образовање за одрживи развој на Западном Балкану”. На састанку стручних већа природних наука (биологија, хемија, физика, географија), енглеског језика и као и већа 4. разреда све три школе, извршена су тематска повезивања садржаја у функцији практичне примене знања и корелацију наставних садржаја у сврху циља пројекта – Подршка надареној деци.