m

ОШ „Слободан Секулић“ саграђена је као пета по реду основна школа у Ужицу. Припадамо месној заједници Крчагово.

Норвешких интернираца 18,
31000 Ужице

+381 31 562 981 / +381 31 562 982

Top
Image Alt

САОПШТЕЊЕ

1

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У складу са Законом о заштити ваздуха, и у складу са Планом квалитета ваздуха и краткорочним акционим планом града Ужица обавештавају се грађани о следећем:
У урбаној зони града Ужица у предходних неколико дана због температурне инверзије у грејној сезони, а услед повећане потрошње енергената код свих ложишта и несмањеног интензитета саобраћаја  дошло је до драстичног погоршања квалитета ваздуха. Пошто се у наредни данима не очекује промена климатских услова обавештавају се грађани о следећем мерама које је неопходно предузети:

-Смањити потрошњу енергената на минимално потребну меру
-Користити искључиво сувих дрва код домаћинстава која се греју употребом чврстих горива
-не убацивати пепео у контејнере са комуналним отпадом,
-пепео пре одлагања охладити,
-гасити „запаљене” контејнере – Када примете да контејнер гори отвореним пламеном или отпад непотпуно сагорева, грађани и инспекција могу да позову надлежне службе. Ако се запаљен контејнер налази поред стамбеног или пословног објекта, трафо станице, паркираног возила и сличних објеката, позивају број професионалне Ватрогасне јединице 193. Уколико се запаљен контејнер налази на месту где није угрожена имовина, већ токсични гасови стварају здравствене проблеме, грађани позивају телефон 592-492- Комунална полиција града Ужица
-смањити коришћење возила у приватне сврхе,
-користити јавни превоз и организовани такси превоз, а у случајевима када је то могуће, ићи пешке-гасити моторе возила док се чека промена светла на семафорима
-да сви оператери предузму све мере за смањење загађења ваздуха у циљу заштите здравља људи

УПОЗОРЕЊА У ТОКУ ПОЈАЧАНОГ ЗАГАЂЕЊА ВАЗДУХА:

-Просторије држати затворене, а проветравање станова се не препоручује у јутарњим и вечерњим сатима.
-Избегавати активности на отвореном
-не проводити време на местима планираним за одмор и рекреацију на отвореном (паркови, игралишта, спортски терени, клизалиште и друго)
-За осетљиве категорије друштва: Особе са срчаним и плућним обољењима, старије особе и деца треба да избегавају било какву активност напољу. Остали би требали да избегавају продужене и тешке напоре.

 С поштовањем.

мр Нада Јовичић
ЧЛАН ГРАДСКОГ ВЕЋА