m

ОШ „Слободан Секулић“ саграђена је као пета по реду основна школа у Ужицу. Припадамо месној заједници Крчагово.

Норвешких интернираца 18,
31000 Ужице

+381 31 562 981 / +381 31 562 982

Top
Image Alt

СЕЧЕЊЕ БАДЊАКА

Рано ујутру, у свитај Бадњег дана директор школе Александар Урошевић, у пратњи ученика Марка Урошевића, домара Александра Жунића, вероучитеља Александара Кнежевића и Слободана Поледице традиционално су се окупили и кренули у сечу бадњака у близини наше школе. Уз тамјан, молитву и песму посвећену Божићу наставили смо леп обичај наших предака православних Срба када сви они који држе до отачких предања излазе у шуму и тамо траже дрво које ће на Бадње вече бити унесено и запаљено у нашим домовима.

Сечење Бадњег дрвета и његово, на Бадње вече, паљење увек нас враћа у Витлејем, Свету земљу, где се Господ наш Исус Христос родио. Ово младо дрво, обично храстово, символише Христа и његов улазак у свет. Ложење бадњака представља топлину Христове љубави. Затим, бадњак је подсећање на дрво које су пастири донели у пећину и које је праведни Јосиф заложио како би се тек рођени Богомладенац загрејао у хладној пећини. Има још једно тумачење: бадњак је наговештај Христовог страдања и Његовог Крста.

Слама која се уноси у кућу подсећање је на ону сламу из јасала на коју је Пресвета Богородица положила тек рођеног Господа. Тамјан којим се кади кућа, као и дарови који се стављају у сламу, подсећање су на дарове које су донели мудраци са Истока и њима даровали Новорођеног Христа.

Нека би свим запосленим у школи, ђацима и њиховим породицама Господ подарио праведност, мир и радост у Духу Светоме, као и успеха у сваком добром делу и у наставку школске 2023/24. године.

МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ВАИСТИНУ СЕ ХРИСТОС РОДИ!